kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Agrárökológiai program Amerikában
Minden év december 1-éig lehet jelentkezni a Kaliforniai Egyetem által, Santa Cruzban (Egyesült Államok) meghirdetett Agroökológiai programra. Hat hónapos ott tartózkodással bevezetést kap a tanonc a hagyományos organikus kertészkedésbe, hangsúlyozottan a növények, a talaj, az éghajlat, a rovarok és a kártevők közötti hatásokra. Gyakorlatorientált oktatás, nap mint nap közös munka a kertben, az üvegházban, a földeken, közben előadások, bemutatók és tereptanulmányok.
Az itt sikeresen vizsgázók ökológiai kertészeti bizonyítványt kapnak, mellyel lehetnek kereskedelemre termelő mezőgazdászok, környezetvédelmi oktatók, vidékfejlesztésben résztvevő munkatársak.
A program bekerülési költsége 1500 dollár, amihez az egyetem nem tud segítséget adni. Ezen kívül havi 40 dollár az étkezési hozzájárulás, valamint 100 dollárba kerülnek a könyvek. A tanfolyam április első hetétől október elsejétől tart, szállás saját sátorban.
A jelentkezéshez a személyi adatokon kívül még számos kérdésre választ kérnek. A teljes angol nyelvű kiírás fellelhető az Ökoszolgálatban.
Veszélyes víz?
Házunk vízvezetékrendszere hetven éve ólomból készült, veszélyezteti-e ez az ivóvíz mindségét? - kérdezte egy hívónk.
Amint azt az Országos Közegészségügyi Intézet Vízhigiénés Osztályától megtudtuk, szerencsére Budapesten sosem volt általános az ólom vízcsövezés, leginkább drágasága miatt (a szegénység előnyei!). Ahol viszont így készült a rendszer, előfordul némi kioldódás, különösen akkor, ha hosszabb ideig tartózkodik a víz a csőrendszerben (nyaralás, éjszaka). Tanácsul azt kaptuk, hogy reggelente, illetve hosszabb utazást követően a rendszerben álló vizet ne ivásra, hanem mosakodásra, más egyébre használjuk. Kérdéses, hogy mennyi vizet kell kifolyatni. Nos, a vízvezetékcső hosszát (dm-ben) szorozzuk meg a cső sugarának (általában 0,09 dm) négyzetével, majd ezt 6,28-dal szorozzuk be; így literben kapjuk meg a végeredményt.
Ha hasonló gyanú vagy panasz vetődik fel az ivóvíz minőségével kapcsolatban, Budapesten keressük fel a Fővárosi Vízművek laboratóriumát (telefon:169-3692), ahol ingyenes mindségi vizsgálatot végeznek.

Csapó Beatrix


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.