kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Beszélgetés a Magyar Szállodaszövetség elnökével
A szállodák létérdeke a tiszta környezet

Tavaly nyáron készült egy kérdőíves felmérés arról, milyennek találják a Magyarországra látogató külföldiek hazánk környezeti állapotát. A turisták 25%-a úgy nyilatkozott, hogy a jövőben éppen a környezet szennyezettsége miatt nem választja úticélul hazánkat. Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt évben az idegenforgalomból származó bevételek 3 milliárd dollárt tettek ki, és feltételezzük, hogy a "környezettudatosabb" turisták általában a jobb módú (és így több pénzt költő) külföldiek közül kerülnek ki, akkor nyilvánvaló, hogy az egyik legjövedelmezőbb gazdasági ágazatunkat (és egyúttal országunkat) milyen döbbenetes veszteségek érik a környezetvédelmünk alacsony színvonala miatt. (Elgondolkoztató az a tény is, hogy a külföldiek jelentős része mennyire kellemetlennek és egészségét veszélyeztetőnek érzi a néhány napos tartózkodást országunkban, ahol mi az egész életünket leéljük.) Mit kívánnak tenni a hazai idegenforgalmi szakemberek ennek a helyzetnek a megváltoztatásáért? — erről kérdeztük Kovács Istvánt, az Atrium Hyatt igazgatóját, a Magyar Szállodaszövetség elnökét.
— Ha valaki üdülni és pihenni megy, olyan helyre vágyik, ahol kulturált környezet fogadja, tiszta a levegő, tiszta a víz. Ahol ez nem adott, oda kisebb számban mennek turisták. Vendégeink jelzik, hogy Budapesten rossz a levegő minősége. A Balatonnál panaszkodnak az utcák, a strandok, a víz tisztaságára, a közlekedés okozta ártalmakra. Ugyanez a helyzet a többi jelentősebb üdülőhelyen, például a Dunakanyarban is.
— Mit tesz a Szállodaszövetség a környezet védelméért?
— A Magyar Szállodaszövetség múlt év decemberi ülésének témája a környezetvédelem és az idegenforgalom volt. Azt feszegettük, hogy milyen a kapcsolat a környezetvédelem és az idegenforgalom között, és mit tudunk tenni mi, a szállodában dolgozók a környezetvédelemért.
Megpróbáltuk körbejárni, hogy mi történik Magyarországon. Felmérést készítettünk tagjaink között, hogy lássuk, a környezetvédelem mint elmélet és mint gyakorlat mennyire ismert a szállodákban. A kép nem túlzottan biztató, bár több szállodában történtek kezdeményezések — az igazgató lelkiismerete és beállítottsága függvényében. A felmérések azt is alátámasztották, hogy naivitás lenne azt hinni, hogy néhány tucat szálloda teljes mértékben ki tudna szakadni a magyar valóságból. Bizonyos lépéseket tettünk, és még többet szeretnénk tenni, de a kormány által megfogalmazott, az egész gazdaságot átfogó program nélkül borzasztóan nehéz dolog komoly eredményt elérni.
Hogy egy dolgot kiragadjak, több szálloda kezdeményezte a szelektív szemétgyűjtést. A konyhai hulladék, a fáradt olaj, az akkumulátorok begyűjtése már működik. De amikor az üveget, a fémet vagy a műanyagot akarjuk különválasztani, akkor már gondban vagyunk, mert nincs aki elszállítsa.
A Szállodaszövetség decemberi ülésére meghívtuk a Környezetvédelmi Minisztérium egy szakértőjét, és tőle kaptunk egy ígéretet, hogy kapunk majd egy címlistát olyan cégekről, amelyek egyrészt környezetbarát termékeket forgalmaznak, másrészt egy ilyen szelektív szemétgyűjtési akcióban partnerek lehetnek.
— Figyelembe veszik-e a környezetvédelmi szempontokat a mosószerek, tisztítószerek kiválasztásakor?
— Ma már több olyan cég van, amelyek foszfátmentes tisztítószereket forgalmaznak. Erről igyekszünk tájékoztatni tagjainkat. Egy másik kezdeményezés, hogy a négy- és ötcsillagos szállodákban, ahol a szolgáltatásba az is beletartozik, hogy naponta kicserélik az ágyneműt és a törülközőt, a fürdőszobába kitesznek egy kis táblácskát, amelyre felírják, hogy ha a vendég azt akarja, hogy kicseréljék a törülközőjét, akkor dobja le a földre. Ez azt jelenti, hogy kevesebb textíliát mosunk, így kevesebb vizet, mosószert és energiát használunk. Ezzel pénzt is tudunk megtakarítani, ezáltal növeljük a nyereségünket.
— Bizonyára a vendégek közül is sokan igénylik, hogy a szálloda figyeljen oda a környezetbarát megoldásokra.
— Ezt vendége válogatja. Volt olyan vendégünk, aki nehezményezte, hogy bár nem dobta le a földre a törülközőjét, mégis kicserélték.
— Az italkínálat kialakításában befolyásolja-e Önöket azok csomagolása?
— Azt tanácsoltuk a Szállodaszövetség tagjainak, hogy ne az egyutas, pl. fémdobozos italokkal töltsék fel a minibárokat, hanem inkább az üveges, betétdíjas italokkal.
— Milyen további terveik vannak a környezetvédelem terén?
— A Nemzetközi Szállodaszövetségnek — amelynek mi is tagja vagyunk — már évek óta van környezetvédelmi programja. Évente versenyt hirdet a tagszállodák között egy környezetvédelmi díj megszerzéséért. Figyelembe veszik, a szálloda hogyan gazdálkodik az energiával, milyen anyagokat használ, mit tesz a hulladékkal, stb.
Ezt a gondolkodást mi is kezdjük elhinteni. Megvizsgáljuk, hogy a magyar szállodák mit tudnak tenni azért, környezetünk tisztábbá, egészségesebbé váljék. A Szállodaszövetség a közeljövőben környezetvédelmi bizottságot alakít ki, amelynek az lesz a feladata, hogy népszerűsítse ezt a témát a tagok között, és tudatosítsa, hogy a környezet védelme a szállodaipar létérdeke. Törekvéseink megvalósításában számítunk a környezetvédő mozgalmak segítségére is.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.