kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Európai kitekintő

A legtöbb nyugat-európai országgal összehasonlítva Nagy-Britanniában a kerékpározás helyzete nem kedvező, és az emberekben negatív kép él róla. Mégis, Magyarországgal összevetve úgy tűnik, hogy az angliai lehetőségek és a társadalmi hozzáállás sokkal inkább kerék-párti. Miért van ez így? Az Angol Egészségügyi Társaság idevonatkozó 1992-es jelentése a kerékpározásról kijelenti, hogy "Angliában a kerékpározástól elrettentő okok közül az egyik az autók növekvő száma, s ennek következtében a lakosság a kerékpárosokat másodrendű úthasználóknak tekinti... Habár ez most úgy tűnik, változóban van." Az autó- és kerékpártulajdonosok száma kezd kiegyenlítődni Angliában, amíg Magyarországon az előbbiek száma még mindig növekszik.
1976 és 1986 között Angliában a kerékpártulajdon 80%-al nőtt, vagyis kb. 17 milliót használnak, és minden harmadik háztartásban legalább egy kerékpárt tartanak. Sőt, az utóbbi években több új kerékpárt adtak el, mint autót.
Igaz, 1949 óta a kerékpárral megtett mérföldek száma az összes utazással megtett mérföldszám 34%-áról napjainkra mindössze 1 százalékra csökkent, és az utazásoknak csak 2,4 %-a történik kerékpárral. Úgy látszik, hogy az új kerékpárokat főleg szabadidős tevékenységhez vásárolják, s az emberek még vonakodnak kerékpárjukat a forgalmas városi utakon használni, azok érezhető szennyezettsége, veszélyei és a kerékpárosok figyelmen kívül hagyása miatt.
Mit tanulhat Magyarország az angol tapasztalatokból? Először is, a hozzáállás megváltoztatható, s az érdekszövetségek alapvető katalizátorai ennek a folyamatnak. Az 1993-as nagy-britanniai Nemzeti Kerékpárhét, melyet a Kerékpáros Túrázók Klubja szervezett, jelentős visszhangot kapott a sajtóban (700 esemény zajlott e hét alatt) és nem kétséges, hogy ilyen események segítik a kerékpármozgalmat abban, hogy Nagy-Britannia életének központjába kerüljön. Mindössze annyi szükséges, hogy az útalap költségvetéséből a befektetések összegét 0,015%-ról olyan szintre emeljük, ami tükrözi a kerékpárok növekvő számát és a kerékpározás iránti lappangó igényeket.
Sem Nagy-Britanniának, sem Magyarországnak nincs még kerékpáros kultúrája. Magyarország még a meredek emelkedőn van, és amint tudjuk, a legrosszabb, amit tehetünk az emelkedőn, hogy megállunk.
Seamos Bennett
Fordította: Magyar Judit



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.