kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Jogorvoslati lehetőség
Az Ökoszolgálathoz sok olyan panaszos fordul, aki már végigjárta a hivatalos ügyintézés rögös útjait, ám levelét válaszra sem méltatták, "elfelejtettek" intézkedni, vagy jogszerűtlenül jártak el a különböző hatóságok. A másodfokú hatóságtól sem mindig lehet hatékony jogorvoslatot remélni.
Ilyenkor jó tudni, hogy léteznek más felülvizsgálati formák is. Az 1972. évi, a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló V. törvény alapján a városi ügyészségek, a megyei főügyészségek és a Legfőbb Ügyészség önálló intézkedési joggal rendelkeznek. Önkormányzat, tisztiorvosi szolgálat, környezetvédelmi felügyelőség vagy bármely más államigazgatási szerv intézkedését felülbírálni jogosultak, amennyiben azok jogszabályt sértettek, így pl. késedelem, mulasztás esetén is. Az ügyészség ilyenkor vizsgálatot rendelhet el, megóvhatja ezen szervek törvénysértő határozatait, indítványozhatja a végrehajtás felfüggesztését.

Az ügyészségek az ily módon szerzett tapasztalataik alapján gyakran nyújtanak be jogszabály-módosítási javaslatot általuk hiányosnak vagy ellentmondásosnak talált paragrafusok helyreigazítására. Ezek a javaslatok, mivel általában több példával igazoltak és szakszerű jogi alátámasztással rendelkeznek, gyakran járnak sikerrel.
A beadványt a döntési fórumnak megfelelő szintű ügyészségre érdemes küldeni (pl. önkormányzati határozat — városi ügyészség, köztársasági megbízott, környezetvédelmi felügyelőség — megyei főügyészség stb.), s tartalmaznia kell az ügy leírását, a hatóság nevét és az ügyiratszámot.
Csapó Beatrix
Ökoszolgálat
Budapest, Széchenyi rkp. 7. V. em.
Telefon: 111-7855. Fax: 132-0321.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.