kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
"Szövetség a Vasútért"

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján több csoport és magánszemély létrehozta a "Szövetség a Vasútért" nevű szervezetet. A szövetség célja fellépni a magyar vasúti közlekedés megmentéséért, a mesterséges vasútsorvasztás megállításáért, a vasút kiemelt fejlesztésének elősegítéséért.
A több évtizede tartó vasútelsorvasztási folyamat, a járatok évről-évre történő ritkítása, a vasúti infrastruktúra vészes leromlasztása, a szárnyvonalak felszámolása rövid időn belül a vasút teljes összeomlásához vezethet.
Jelenleg újabb 1500 km vasútvonal megszüntetését tervezik, miután 1967 és 1987 között 2000 km vasútvonalat számoltak fel. Ez a "racionalizálás" tragikus következményekkel járt az érintett térségekre: falvak néptelenedtek el és leépült a helyi gazdaság. Meggyőződésünk, hogy ez az állapot elsősorban nem a MÁV hibájából következett be, hanem az egymást követő kormányok helytelen közlekedéspolitikája, többek között a közúti fuvarozásnak nyújtott mértéktelen és indokolatlan támogatások miatt alakult ki.
A vasút az egyik leginkább környezetbarát közlekedési mód, amelynél az energiahatékonyság, a szennyezőanyag-kibocsátás, a területfoglalás és a közlekedésbiztonság nagyságrenddel jobb, mint a közúti közlekedés esetében.

A szövetség a vasutas szakszervezetekkel, a megszüntetett vagy felszámolással fenyegetett vasútvonalak menti települések önkormányzataival és polgári mozgalmaival, valamint minden érdekelt szervezettel, intézménnyel összefogva fel kíván lépni az országgyűlésnél és a kormánynál:
— a vasútleépítési tervek azonnali hatályon kívül helyezéséért;
— a leromlott pályaállapotú vasútvonalak helyreállításáért;
— a vasút megfelelő szintű fenntartását, majd fejlesztését lehetővé tevő anyagi eszközök biztosításáért;
— a megszüntetett vasútvonalak későbbi újjáépítéséért;
— a közúti fuvarozásnak nyújtott rejtett és nyílt támogatás ellen, az okozott környezeti és egyéb károk teljes megfizettetéséért.
A "Szövetség a Vasútért" szervezet koordináló központja a Levegő Munkacsoport, illetve a Magyar Közlekedési Klub. A szövetség nyitott, várja mindazok csatlakozását, akik céljaikkal egyetértenek, és azok megvalósításáért cselekedni készek.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.