kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
"Inota olcsóbb áramot akar"

Heteken át hangos volt a hazai szaksajtó, sőt a napilapok is foglakoztak a betáplált témával: "Inota olcsóbb áramot akar!"
Az Inotai Alumíniumkohónak a jelenlegi 3,60 Ft/kWh áron drága, csak 2,80 Ft/kWh áramtarifa mellett "gazdaságos" a termelés. Az ÁV Rt. poszt-sztálini gazdaságpolitika szintjén leragadt illetékese pedig nyilvánosan támogatta az Inotai Alumínium Kft.-nek a magyar gazdaság reális lehetőségeitől elrugaszkodott igényét.
Drága-e Magyarországon a termelők számára a villamosenergia, melynek termelői árát példátlan módon 1990. november 1. óta nem emelték? A kérdés eldöntéséhez hasonlítsuk össze a Villamosenergia-Termelők és -Elosztók Nemzetközi Szervezete (UNIPEDE) hivatalos kiadásában a magyar termelői villamosenergia árakat " aktualizált árfolyamon " az egyes országok hasonló jellegű (F2 tarifa: nagy fogyasztó, magas kihasználási óraszám) fogyasztóinak áraival. Ezen tarifák szerint a magyar termelői ár a svájcinak, az osztráknak és a németnek kb. a fele. Az osztrák Ranshofen alumíniumkohót néhány évvel ezelőtt ezért zárták be.
Az Inotai Alumíniumkohó a hivatkozott három ország villamosenergiaáraihoz képest (az évi közel 0,5 milliárd kWh villamosenergia-felhasználással számolva) évente kb. 2 milliárd forint többlettámogatásban részesül. További támogatást jelent, hogy a mellette levő erőműből az alaphálózatról eleve olcsóbban kapja az áramot. (Egyébként az országos erőművek közül ez termel a legnagyobb költséggel.) Ezzel együtt már évente közel 3 milliárd forint támogatásban részesül a kohó.
Ezért az ország a kohótól óránként 555,2 kg CO-t, 68,3 kg fluoridot, 132,8 kg szilárd szennyezőt, 32,1 kg CH-t és egyéb környezetkárosító anyagokat kap viszonzásként. A szakirodalom szerint a fluorral szennyezett fű lelegelése csontritkulást, ízületek elmerevedését idézi elő, az anódszén kátránya rákkeltő, sőt a fluor egy része a vizet is beszennyezi, amelyet még ráadásként a kohó melléktermékeiből kikerülő cián is mérgez. Ezen szennyezőknek csupán a mérséklése kb. 2 milliárd forintos " soha meg nem térülő " beruházással lehetséges. A szennyezőanyag-kibocsátás és a beruházás összefüggése alapján számolva évente 300 millió forint bírság kiszabása indokolható.
A kohó bezárását rendszerváltáskor a kormány támogatta, azonban a poszt-sztálini visszarendeződés erősebbnek bizonyult.
A munkahelyek értelmes védelme, a veszteségek elkerülése és a környezet megóvása a kohó elektrolízisének azonnali leállítását követeli meg. A nemzetgazdasági szinten megtakarítható évente kb. 3 milliárd forintból pedig az egész régiót felvirágzó, környezetkímélőbb, értelmes és alkotó új munkahelyek ezreit lehetne létrehozni.
Zágrábi LászlóJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.