kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Környezetbarát tejüzem Szeghalomban

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület, mely hosszú ideje küzd az újrahasználatra alapuló csomagolási rendszerek megteremtéséért és fejlesztéséért, örömmel ad hírt a Szeghalmi Tej részvénytársaságnál megvalósult fejlesztésről, amely eredményeként - másodikként az országban - 1994. február 2-án nagykapacitású (2-500 liter/óra) betétdíjas üveges mosó és tejtöltő gépsort állítottak üzembe.
A 75 millió forintos beruházás a társaság szakmai vezetésének hozzáértése révén jöhetett létre, akik az üzleti, vállalkozói érdekek mellett, illetve azokkal összhangban a környezetvédelem szempontjait is figyelembe kívánták venni. Ezért a nem túl kedvező termékmegóvási és szállítási paraméterekkel rendelkező, hagyományos PE-tasakos csomagolás felváltásánál nem a hazánkban jelenleg, sajnálatos módon szinte alternatíva nélküli megoldásnak tekintett, a PE-tasaknál is igazoltan nagyobb környezeti terhelést mutató kombinált kartondobozos rendszer, hanem a betétdíjas üvegpalack mellett döntöttek.
A gépsor és a göngyöleg beszerzésére sajnos hazai lehetőség jelenleg még nincs, ezért a társaság az osztrák Betriebsberatungs- und Handelsgesellschaft MBH gépsora mellett döntött, melyhez az ausztriai üzletekből talán már ismert könnyű, fényvédő színezésű barna palackok és kék műanyag rekeszek tartoznak. A berendezés vízvisszaforgatásos rendszerű, félautomata. Teljesen automatizált változata is létezik, de ennek beszerzése már csak a meglévő munkahelyek védelme miatt sem lett volna ésszerű. A rendszerből szilárd hulladék nem kerül ki, a hazai beszerzésű PE-zárókupakokat a gyártó visszavásárolja és más műanyagtermékeket gyárt belőlük. A lemosott papírcímkét és a keletkező üvegcserepet szintén újrahasznosításra szándékoznak átadni, és nem a szemétbe fogják dobni. A csomagolóanyagként szolgáló üvegpalack, a fejlett technológiának köszönhetően az energiaigény tekintetében is igen kedvező mutatókkal rendelkezik. A palack 1 literes változatának tömege mindössze 450g, a gyártó ezenkívül átlagban 50-szeres újratölthetőségét szavatolja.
A PE-tasakos csomagolás felváltásával a társaság évente mintegy 73 tonna (!!) szerves anyaggal szennyezett műanyag szemét képződésétől szabadított meg bennünket.
A Reflex Környezetvédő Egyesület a fejlesztést példaértékűnek tartja és referenciaként ajánlja minden hazai tejipari vállalatnak, hogy a jövőben ne csak a szerencsésnek mondható Dél-Alföldön, de az ország egész területén legyen lehetőségük az embereknek az egyutas, szemétbe kerülő csomagolások helyett a megújult üveges tejet és tejtermékeket választani.

Bödecs Barnabás


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.