kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Kullancsveszély
Ahogy közeledik a kirándul sok időszaka, szaporodnak a kérdések a kullancsokról. Bár ezekről az apró vérszívók már szinte mindent elmondtak, néhány gyakorlati tudnivalóra mi is felhívjuk a figyelmet.
Hogyan távolítsuk el a bőrből a kullancsot? Csipesszel vagy kézzel húzzuk ki, nem baj, ha a feje beleszakad. A krémbe vagy olajba fullasztás nem tanácsos, mivel ilyenkor gyulladáskeltő és fertőző anyagok kerülhetnek szervezetünkbe.
Hogyan tudjuk megelőzni, hogy kullancsok másszanak ránk? A boltokban kapható riasztó szóróanyagok és krémek helyett belső kezelést ajánlunk: immáron több helyről megerősített, sokéves tapasztalat, hogy a rendszeresen B vitamint fogyasztó embert jellegzetes kipárolgása miatt elkerülik a kullancsok. Naponta egy tabletta Polibét szedjünk márciustól októberig, s a kúra kezdése után néhány héttel már nyugodtan vághatunk az erdőnek.
Csapó Beatrix
100 sikeres környezetvédelmi akció Európában
— ez lesz a címe annak a kötetnek, melyet az Európai Környezeti Tanácsadók Szövetsége (ECE) készül kiadni. A legsikeresebb ötletek gyűjteménye lesz ez a könyv, bátorításra, okulásra alkalmas. Nálunk is történtek dolgok, melyekkel nyugodtan büszkélkedhetünk. Kérlek, írjátok meg röviden - tényleg távirati stílusban - élményeiteket, tapasztalataitokat az alábbi szempontok szerint: az akció célja (5-6 mondatban), elérte-e a kitűzött célt, ki szervezte, mikor volt, milyen segédanyagokat (szórólap stb.) és milyen szakmai segítséget (szakértők) használtatok, milyen anyagi és egyéb ráfordítást igényelt mindez (hozzávetőleges munkaidő, szponzorok), lett-e folytatása (akár mások által is)?
Kérjük, ha van mondanivalótok, mely beleillik a "100 sikeres környezetvédelmi akció Európában" című könyvbe, küldjétek el július 15-ig az Ökoszolgálatnak. (Írjátok rá a borítékra a cím mellé: 100 akció.)
Monspart Éva



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.