kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
"Olajozott" teknősök

A megszületés után a világgal való első találkozás a legtöbb cserepes teknős számára kátrány- vagy olajkóstolással kezdődik. A tojásból kikelő teknősök a tenger vizéhez érve rögtön úszni és táplálkozni kezdenek — válogatás nélkül elfogyasztanak mindent, legyen az növény, állat, kátrány vagy műanyag. Szeretnek mindent, ami lassan mozog és érdekesnek tűnik.
Floridai kutatók megállapították, hogy az apró cserepes teknősök szája tele van kátránnyal, gyomortartalmuk vizsgálata pedig azt mutatta, hogy sokuknak a gyomra szinte kátránnyal bélelt. A teknősök torka hegyes kis papillákkal van tele. Ezek a tűszerű képletek segítik a táplálék lenyelését és a felesleges tengervíz kipréselését. Ez nagyon hasznos, különösen akkor, ha sikamlós, nyálkás a zsákmány. A kátrány lenyelésekor viszont a papillák eltömődnek, összeállnak, s ezután már nem képesek a tengervíz kipréselésére. Így a kis teknős szervezetébe túl sok só kerül, amit nem tud kiválasztani, dehidratálódik, és — bármilyen furcsa — kiszárad a tenger közepén. Teknősök ezrei pusztulnak el így, anélkül, hogy tudnánk róluk. A műanyagok lenyelése megzavarja az állatok emésztését, alultápláltak lesznek, legyöngülnek és elpusztulnak.
Florida partjainál évente 35 000 cserepes teknős rak tojást évente. És jövőre hány fog?
(New Scientist —Élet és Tudomány)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.