kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Olaj a vízre

Négy esztendeje annak, hogy elborzadva néztük az alaszkai olajkatasztrófa képeit, az olajba fulladt fókákat, az összeragad szárnyú madarakat, hátukra fordult halakat. A Prince William tengerszorosnál harmincnyolcezer tonna olaj ömlött a vízbe az "Exton Valdez" megsérült tartályaiból.
Az olajat azóta gondos munkával eltávolították, a külső szemlélő már semmit sem érzékel a négy év előtti tragédiából. De vajon valóban felszámolták-e a katasztrófa következményeit? A szakértők egyértelmű nemmel válaszoltak. A New Scientist című folyóirat megállapítja, hogy a következmények gyors felszámolásában reménykedő optimisták két dologról feledkeztek meg: az olaj a hideg vízben sokkal lassabban bomlik fel, mint például a Perzsa-öbölben. Továbbá, hogy bizonyos állatfajták évről évre ugyanazon a helyen párosodnak, s még akkor is ugyanoda térnek vissza, ha ez katasztrófális következményekkel jár.
Ami a fókákat illeti, kezdetben azt hitték, hogy az olaj csak rövid ideig tapad a szőrzetükre, s kevés kárt okoz szervezetükben. Nos, a fókák sajnálatos módon ragaszkodtak a megszokott vidékhez, az anyák olajtócsákban szülték meg kicsinyeiket. Ezek a fókák letargikusak lettek, s korán elpusztultak. A boncolás fényt derített arra, hogy olyan agyi károsodás érte őket, mintha rendszeresen kábítószert fogyasztottak volna!
A bálnák családjába tartozó narválok még nagyobb veszteséget szenvedtek. A tengeri vidrák szinte teljesen kipusztultak: máj-, vese- és tüdőbetegségeknek estek áldozatul. A madarak sem úszták meg, hiszen elpusztult ezer tengeri sas, nem is szólva más fajtákról, amelyek azóta nem nevelnek fiókákat.
A halásztból élő helyi lakosok számára valóságos tragédia a tömeges halpusztulás. A púpos lazac itt a tengerszorosnál rakta le ikráit, tavaly ezek majdnem negyven százaléka pusztult el. A heringek is torzszülöttek — elferdült vagy nincs is állkapcsuk...
M. Gy.(Magyar Hírlap)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.