kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kártérítést a környezetszennyezés károsultjainak!

A Levegő Munkacsoport nemrég levelet kapott a Japán Légszennyezettség Egészségkárosultjainak Szövetsége elnökétől. Kimio Moriwaki leírja, hogy szövetségük azokat tömöríti, akiknek egészsége az ipar és a közlekedés által okozott légszennyezettség miatt károsodott. Japánban több mint 100 ezer olyan ember szenved asztmától, idült hörghuruttól, tüdőtágulástól és más légzőszervi betegségektől, akiket a kormány hivatalosan is a környezetszennyezettség áldozatainak minősített, és így az állam kártérítést fizet részükre. Ez a kártérítési rendszer az érintett lakosság és a környezetvédő társadalmi szervezetek hosszantartó küzdelmének az eredménye, amit a kormány és a szennyező vállalatok ellen folytattak. A szövetség természetesen elsősorban azért harcol, hogy csökkenjen a légszennyezettség, és ily módon a megbetegedések száma is. Azt azonban elengedhetetlennek tartja, hogy kapjanak kártérítést mindazok, akiknek az egészsége a környezetszennyezés miatt károsodott — és nemcsak Japánban, hanem a világ minden országában.

A Levegő Munkacsoport már megalakulása óta küzd azért, hogy Magyarországon is kártérítésben részesüljenek a környezetszennyezés kárvallottjai. Számtalanszor írtunk már az ügyészségnek, az illetékes minisztériumoknak és a Fővárosi Önkormányzatnak — leveleinkre vagy egyáltalán nem kaptunk választ, vagy elutasították javaslatunkat. Mivel az egyik fő ellenérv az volt, hogy erre a célra nincs pénzügyi fedezet, javasoltuk, hogy a közlekedési eredetű környezetszennyezés károsultjainak az Útalapból fizessenek kártérítést. Kezdeményezésünkre már többször nyújtottak be országgyűlési képviselők ennek megfelelő törvénymódosító javaslatot, azonban a közlekedési tárca elutasító álláspontja miatt az országgyűlés azt minden alkalommal leszavazta.
Magyarországon minden kisiskolás tanul Hammurápinak, a Babiloni Birodalom királyának törvénykönyvéről, amely már 4 évezreddel ezelőtt részletesen előírta, hogy károkozás esetén miként kell a kárt megtéríteni, illetve milyen büntetéseket kell kiszabni. Tehát nem újdonság, amit a hatályos magyar jogszabályok is kimondanak: Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni. A mai joggyakorlat azonban gyakran ezzel ellentétesen működik. Úgy látszik, a környezetvédő szervezeteknek (is) még sokat kell küzdeniük annak érdekében, hogy valóban jogállamá váljunk.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.