kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Allergiák és a levegőszennyezés

Az elmúlt negyven évben a pollen okozta és más típusú allergiák jelentős növekedést mutattak az iparosodott országokban. Mivel az eltelt idő összességében rövid a genetikai magyarázathoz, a tudósok egyre növekvő csoportja szerint nagyrészt a légszennyezés okozhatja az egyébként egészséges emberek allergiáját és a már asztmás betegek rosszabb állapotát.
A stockholmi Hudding Kórház allergiai és tüdő osztályán nemrég befejezett kísérletek eredményei szerint a nitrogén-dioxid a nyírfa pollenjére különösen érzékeny emberek körében erősítheti a válaszreakciókat. "Bár egyetlen vizsgálatból semmilyen végső következtetést nem lehet levonni" — mondta dr. Gunnar Bylin osztályvezető — "a végeredmény ez: ha a nyír pollenszórásának idején városi környezetben tartózkodunk és a nitrogén-oxidhoz hasonló légszennyező anyagokat lélegzünk be, sokkal erősebb és hosszabb asztmatikus tünetekre számíthatunk, mint egy tiszta levegőjű helyen. Ez egy új felfedezés."
Egy hasonló amerikai vizsgálatsorozat előzetes eredményei szintén ebbe az irányba mutatnak. Továbbá azt is jelzik, hogy a nitrogén-oxidok és az ózon keveréke nagymértékben rontja a tüdő működését.
Úgy tűnik, hogy a reggeli, nitrogén-oxidnak való kitettség — például a csúcsforgalom — idején irritálja a légzőszerveket és gyulladást okoz. Aztán a nap előrehaladtával növekszik az ózonkoncentráció, mivel az ózon a napfény hatására keletkezik. Az ózon sokkal erősebb hatással van a légzőszervek nyálkahártyáira, és így elősegíti a gyulladást. Az ózon roncsolja a membránokat, és ezzel lehetővé teszi az olyan anyagok, mint például a pollen-allergének áteresztését. Eddig azonban nagyon keveset tudunk más légszennyezők esetleges hatásairól az érzékeny személyeken.
(Dagens Nyheter)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.