kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Első tapasztalatok Bernből, Zürichből és Genfből
Lakossági megmozdulás a szabálytalanul parkolókkal szemben

Keményebb fellépés Bernben
Bern városa egy ideje civil szervezetekből és magánszemélyekből toborzott csapatokat alkalmaz a szabálytalanul parkoló gépjárműtulajdonosok ellenőrzésére. A rendőrséget tehermentesítő akció a hatóságok jóváhagyásával történik. Az érintett szabálysértő autótulajdonosok elégedetlenkednek a most gyakorivá vált parkolási ellenőrzés miatt. Ernst Blatter, a berni "Securitas" (Biztonság) igazgatója azonban elmagyarázza, hogy a városatyáktól kaptak határozott utasítást a parkolási szabályok szigorú betartatására a belvárosban, de ők is hatalmas pszichikai nyomást éreznek magukon. A gépkocsivezetők felháborodásukban nem egyszer "övön alul" támadják őket panaszaikkal. A Securitas tagjai most mérlegelik a sértegetők feljelentését, ha azok még brutálisabbá válnak, ami eddig példa nélkül áll Svájcban. Blatter azon a véleményen van, hogy a beosztottainak még egy fokkal talán keményebben kellene fellépni a szabálysértőkkel szemben.
A városi tanács az első sikerek alapján még szorosabb együttműködést szorgalmaz.
Nincs ellenvetés Zürichben
Zürichben másfél éve működnek a bírságvadászok többségükben női alkalmazottak , s eredményük nagyon biztató. Ellenállást eddig még nem észleltek mondja Rolf Dossenbacher, a közrendészet helyettes vezetője. 46 civil alkalmazottuk a parkolóhelyek felét tartja ellenőrzése alatt. A civilek részidőben dolgoznak. Bernnel ellentétben itt már egy bevált ellenőrzési rendszer részét képezik, és erre jogosító igazolvánnyal ellátva végzik munkájukat.
Genfben növelika civil ellenőrök számát
Genf kantonban alapítványi ellenőrök működnek a szabálytalanul parkolók bírságának behajtására. Tavaly májusban 40 fővel kezdték a munkát, s további 50 ellenőr munkába állítását tervezik.
(Aktuell)
Fordította: dr. Rajki KláraJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.