kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az Energia Klub és a Levegő Munkacsoport energiatakarékossági kampánya
ÍNSÉG VAGY BőSÉG

Az 1973-as olajválság idején a fejlett ipari országokat hideg zuhanyként érte az a felismerés, hogy a meg nem újuló energiaforrások bármikor elapadhatnak. Hatalmas méretű felvilágosító kampányba kezdtek a fogyasztók minden rétegénél, s egyidejűleg átalakították ipari szerkezetüket, egy technológiai forradalommal felérő innovációt hajtottak végre. Az energiatudatos gazdasági szerkezetre való átállás néhány éven belül, példamutató következetességgel zajlott le. A folyamat azonban nem állt meg, gyakorlatilag a mai napig állandó téma az energia. Keresik a megoldást a környezetszennyező és egyre fogyó energiaforrások kiváltására és elsősorban az energia még hatékonyabb felhasználására.
Számunkra elgondolkodtató, hogy Nyugat-Európában és Japánban a megdrágult energia nemhogy inflációhoz, az életszínvonal csökkenéséhez vezetett, hanem tovább javította termékeik versenyképességét.
A rendszerváltással a mi gazdaságunk is más törvények szerint működik, mint eddig. Ennek egyik jellemzője az energiaárak dotációjának leépülése. Kérdés azonban és ez rajtunk is múlik , hogy a "változás" csak drágulást, inflációt és egyre több ember számára nyomort, lemondást jelent, vagy pedig egy egészséges szerkezetváltást eredményez, tisztább környezetben, emelkedő életszínvonallal.
Az Energia Klub és a Levegő Munkacsoport a holland kormány támogatásával és az EGI (Energiagazdálkodási Rt.) szakmai közreműködésével országos tájékoztatási programot dolgozott ki az 1995. évre. A program célja az energia hatékonyabb felhasználásának elősegítése a lakosság körében, valamint az energia és környezet összefüggéseinek megismertetése. A kampány keretében a Levegő Munkacsoport pályázatot ír ki az általános iskolák részére. A pályázati felhívást a környezeti nevelési hálózatok hírleveleiben közöljük, illetve beszerezhetők a Levegő Munkacsoport címén.
Energiakampányunk, ha szerény eszközökkel is, egy pozitív jövőkép kialakításához kíván hozzájárulni.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.