kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Világszerte Felmondják a megrendeléseket
NEM NÉPSZERŰEK AZ ATOMERőMŰVEK

Az elmúlt négy évben nagyon sok, reaktorok építésére szóló megrendelést mondtak vissza és még több atomerőművet zártak be, s a működésben levő reaktorok száma alig növekszik. 1993 végén összesen 419 működött, szemben az 1990 eleji 416-al.
Mivel az újonnan üzembe állított erőművek nagyobbak, mint a lebontottak, az összes atomreaktor-kapacitás ezalatt évente 1,7 százalékkal, 331 GW-ről 332 GW-ra nőtt. Mivel a megrendelések lemondása az utóbbi időben messze meghaladta az újabb megrendeléseket, jelenleg kicsi a valószínűsége bármiféle további növekedésnek. 1990 óta csupán 12 megrendelés érkezett a reaktorgyártókhoz. Öt ezek közül Dél-Koreából, kettő-kettő Kínából, Oroszországból és Franciaországból, egy pedig Pakisztánból érkezett ez utóbbit azonban át kellett telepíteni Kínába, mivel Pakisztán meglehetősen rosszban van a világ többi részével atomfegyver-programja miatt.
A Combustion Engineering nevű amerikai vállalat, amely a svéd-svájci ABB csoport tagja, négy reaktor-beruházásban vesz részt az öt közül Koreában. Nyugat-Európa országait tekintve az atomenergia visszaesett Nagy-Britanniában, Németországban, a Cseh Köztársaságban, Spanyolországban és Olaszországban. Egyedül Franciaország növelte kapacitásait. 1990 óta Olaszország teljes atomenergiai kapacitása leállt, csakúgy mint a korábbi Kelet-Németországé. Az NSZK nyugati felén pedig jelenleg egy reaktorral kevesebb működik, mint a korábbi Nyugat-Németországban. A Franciaországban található reaktorok és a befejezéséhez közeledő angliai Sizewell B kivételével a nyugat-európai országok reaktorai mind a nyolcvanas évek közepén épültek.
Viszont továbbra is folyamatosan növekszik az atomerőművek kapacitása Kelet-Európában és a korábbi Szovjetunió területén bár Oroszország csak két új reaktorra szóló megrendelést írt alá, miközben hármat felmondott. Lengyelország négy új megrendelését, a Cseh Köztársaság kettőt, Bulgária szintén kettőt mondott fel. Továbbá hét orosz és egy ukrán erőművet zártak be.
Az amerikai földrészen is ez az általános helyzet. Kanada nem épít újabb atomerőműveket. A néhány épülő erőmű kettő Brazíliában és Kubában, egy-egy Argentínában, Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államokban mindegyike 5-15 évet késik a tervekhez képest. A kubai reaktorokra szóló megrendeléseket a 80-as évek elején írták alá, a többit még korábban.
Hibás lenne az a feltételezés, hogy bár a dolgok rosszul mennek az atomenergia számára az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten azonban minden simán megy. Japán egyetlen megrendelést sem nyújtott be 1990 óta. Sőt, egy forróvizes reaktorra szóló megrendelést lemondtak. A Nuclear News adatai szerint úgy tűnik, hogy még mindig 87 reaktor van építés alatt a világ különböző részein. Ezek közül hatnak Spanyolországban, hatnak az Egyesült Államokban és egynek a Fülöp-szigeteken szinte bizonyosan meg van pecsételve a sorsa. A velük kapcsolatos legújabb építési adatok szerint valójában semmi előrehaladás sem történt. Vagyis most ténylegesen 74 erőművet építenek.
A meglévő reaktorok közül összesen 66-ot állítottak le, ezek közül 28-at 1990-óta. Sokuk kicsi és szokatlan típusú volt, de az Egyesült Államokban
még nagy vízhűtéses reaktorokat is le kellett állítani, mert gazdaságtalannak bizonyultak. Az új megrendelésekkel kapcsolatos tendencia általában kiegyensúlyozatlan, ezért a pontos előrejelzés lehetetlen.
Ha nem történik jelentős változás az atomerőművek fejlesztési terveiben, részesedésük az villamosáram-termelésből, csakúgy mint a működő erőművek száma, világszerte csökkeni fog 2000-re.
(Eco)

A felmondás jelentheti az építkezés leállítását vagy a megrendelés felmondását.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.