kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ZÖLD ÚTON A TURIZMUSÉRT!

Korunk legnagyobb kihívásává az vált, hogy úgy lehessen fennmaradni és gazdálkodni, hogy eközben minél kevesebb erőforrást: nyersanyagot és energiát használjunk fel, és a minimumra csökkentsük a hulladékok és szennyeződések mértékét. A cégek számíthatnak arra, hogy a környezet fenyegetettsége miatt új szabályok, adók lépnek életbe, és egyre inkább megvalósul az az elv, hogy "a szennyező fizessen".
Vajon felkészülnek-e erre az egyes iparágak, szakmák, s ha igen, hogyan teszik? Sok kedvező hírről nem tudunk beszámolni e téren. A hazai szállodaipar azonban a maga területén most egy jelentős lépést tett előre. A Magyar Szállodaszövetség éves közgyűlésén idén májusban bemutatták a Talento Alapítvány gondozásában készült új kiadványt, melynek címe: Zöld úton a turizmusért - Útmutató szállodák, panziók, éttermek környezetkímélőbb gazdálkodásához (szerzők: Zobor Attila és Monspart Éva).
Ez a gyakorlatias útmutató mindjárt el is oszlat egy félreértést, miszerint a környezetvédelem csak kiadással jár. Nem, üzleti előnyei is vannak. Az, hogy hogyan kell hozzáfogni, megszervezni, mit tegyenek a szállodák, éttermek főnökei, kiderül a ,,Vezetés feladatai' című fejezetből. Ezután egyenként sorra kerülnek a problémakörök: a hulladékkezelés, az energiatakarékosság, a vízzel való takarékosság, a zaj, a levegő, a veszélyes anyagok, s a környezetbarát beszerzés. A kiadvány példákat ad arra is, hogyan járulhat hozzá egy szálloda vagy egy panzió ahhoz, hogy a környék gazdálkodói piacot találjanak áruik számára, s ez a kapcsolat mindenkinek előnyére váljék.
Nem mindenütt akad a környezettel összefüggő kérdésekhez értő, gyakorlatias, problémaérzékeny ember. Sokszor azon múlik a megoldás, vajon sikerül-e megtalálni egy bizonyos gyártót vagy szolgáltatót, sikerül-e áttekinteni, milyen megoldásokat kínál a piac. Éppen ezért a szerzők a kapcsolatteremtésre, a nyitottságra biztatnak: majd minden településen alakult már környezetvédelmi szervezet. Keressék meg őket a szállodák, ismerjék meg szakértőiket, vonják be őket a munkába.
A kiadvány végén adatbázis található, amely segít megtalálni a lehetséges partnereket. Tevékenységi körökre bontva szerepelnek címmel, telefonszámmal a cégek (papírhulladék elszállítása, szárazelemek, textilhulladék, irodai hulladék, háztartási olaj és zsír, üveg gyűjtése stb.). A tanácsadó intézmények, hivatalok és a főbb környezetvédő szervezetek, valamint az egyes témakörök szakértői is belekerültek ebbe a listába.
A "Zöld úton a turizmusért" megrendelhető a Talento Alapítványnál. Ára 200 Ft.
(Laboda)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.