kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Pénzügyi csőd?
Egyre több érv a lengyelországi autópályákkal szemben

Kellemetlen kérdések merülnek fel a lengyel kormány terveivel kapcsolatban, melyek szerint mintegy 2200 kilométer autópályát és 4400 kilométer gyorsforgalmi utat építene.
Független jogászok egy csoportja vizsgálja a lengyel törvényhozás által elfogadott Autópálya Törvényt. Azt állítják, hogy a jogszabály nem felel meg a Polgári Törvénykönyvnek, az Országos Környezeti Politikának és más hatályos lengyel jogszabályoknak. A Gazeta Wyborcza nevű lengyel napilapban megjelent egyik cikk pedig a lengyelországi autópálya-tervek pénzügyi megvalósíthatóságát kérdőjelezi meg. Az autópályákon fizetni kell majd, és főleg magánberuházásként épülnének, bár a költségek egy részét a lengyel kormány és az Európai újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) finanszírozná.

Az újság rámutat, hogy mivel a becslések szerint egy kilométernyi autópálya megépítése körülbelül 3 millió USD-ba kerülne, és az átlagos kamat évi 10%, az autópálya-díjakból származó bevétel az út minden kilométerére évente legalább 300000 USD hasznot kellene hogy hozzon csupán ahhoz, hogy a kamatokat ki tudják fizetni. Mivel az elfogadott autópályadíj 2 cent kilométerenként a személyautók és 8 a teherautók esetén, ez azt jelenti, hogy naponta legalább 30000 járműnek kellene használnia az utat. Ez vagy a terv kudarcát jelenti, vagy - bár az újság nem mondja ki közvetlenül - legalább háromszoros forgalom-, energiafogyasztás- és szennyezésnövekedést.
A cikk felhívja a figyelmet az autóút-építés szociális vonzataira, és jelentős környezeti konfliktusokat jósol. "Lehetséges, hogy két-három év múlva az autópálya-tervek egyesítik a zöld mozgalmakat, csakúgy, mint a Zarnowiec atomerőmű esetében" - írja a Gazeta Wyborcza. (A Zarnowiec erőmű nem épült meg.)
A Zöld Szövetség máris nyilvánosságra hozta fenntartásait az autópálya-tervezettel kapcsolatban.
További felvilágosítás: Federacja zielonych, ul. Slawkowska 12, 31-014
Krakow, Lengyelország. Telefon/fax: +48-12-22 22 64. Telefon: 22 21 47. E-posta: Zielbryggn.apc.org.
(Concrete Action)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.