kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tervezzünk biztonságosabb városokat!

A LÉLEGZET-ben már több alkalommal írtunk arról, hogy a forgalom csillapítása hozzájárulhat a bűnözés visszaszorításához. Ezt támasztja alá az a tanulmány is, amely A FALU-VÁROS-RÉGIO című folyóirat 1995. 3. és 4-5. számában jelent meg ,,Az építészeti bűnmegelőzés'' címmel. Az alábbiakban egy részletet közlünk az írásból.
Fenti címmel, A bűn barikádjai alcímmel a Newsweek 1994. július 11-i számában egy írás jelent meg Ellis Cose tollából, amely alapján megpróbáljuk röviden bemutatni, hogy az építészeti bűnmegelőzés elmélete (azaz, hogy a megfelelő várostervezéssel és építészeti megoldásokkal a bűnözés megelőzhető, vagy legalábbis jelentősen csökkenthető a szerk.) ma is virágzik, és figyelemreméltó eredményeket produkál.
Az Ohio állambeli (USA) Dayton város Five Oaks lakónegyede három évvel ezelőtt a hanyatlás mélypontjára jutott. Húsz évvel ezelőtt a település lakosságának 97%-a fehér bőrű volt, három évvel ezelőttre a fekete bőrű lakosság aránya elérte a 43%-ot. A környéken eluralkodott a szegénység, a prostitúció és a kábítószer-kereskedelem. A városközponttól csak néhány percnyire fekvő, kb. másfél négyzetkilométernyi területű városrész két nagy forgalmú útról is megközelíthető, így az utazó bűnözés kiváló célpontjává vált.
Ray Reynold, Dayton városfejlesztési főnöke kétségbeesetten kereste a megoldást. Kérésére a rendőrség egy akciócsoportot vezényelt tartósan a lakónegyedbe. ,,Erőnkön felül dolgoztunk, hogy megpróbáljuk... legalább a biztonság látszatát megteremteni'' így emlékezett vissza Jaruth Durham-Jefferson őrnagynő a Newsweek idézett cikkében.
Azonban a rendőrség minden intézkedése kevésnek bizonyult, és az őrnagynő volt az, akinek olvasmányaiból eszébe jutottak a Washington Egyetem (St. Louis, Washington, USA) építészeti professzorának, Newmannak korábbi kutatásai, illetve eredményei. Meghívta hát a tudóst Daytonba, aki készséggel vállalkozott az útra, és felvázolta a lakónegyed biztonságossá tételének építészeti lehetőségeit. A város végül is megbízta a professzort a tervek kidolgozásával. A kivitelezés végső költsége 693 ezer dollárra rúgott.
Bár a lakónegyed már jó úton haladt a teljes szétesés felé, lakói mégis összefogtak, hogy megmentsék közösségüket, attól való végső elkeseredésükben, hogy az rövidesen valóságos gettóvá válik. Eleinte csak a bűnügyileg legjobban fertőzött lakónegyedrészek helyzetén akartak javítani, de a professzorral folytatott többszöri konzultáció alapján mégis az egész ,,telepre'' kiterjedő stratégia megvalósítása mellett döntöttek. A város még abban az évben sebességcsökkentő útburkolati akadályokat építtetett; ízlésesen kialakított ,,barikádokkal'' sok utcát és sétányt az átmenő forgalom elől lezártak; szépen kivitelezett kőkerítéseket emeltek, és a bejárati fémkapukra kihelyezett csinos kis táblák büszkén viselték a lakónegyed emblémáját. Menet közben a helyi lakosok úgy döntöttek, hogy a teljes lakónegyedet több ,,minitelepre'' osztják, egymástól fizikailag is elkülönítve azokat. Megfogadták ugyanis Newman indoklását, miszerint a kisebb települések növelik a lakókban a közösségi érzést, és jóval nehezebb lesz úgy bűncselekményt elkövetni, hogy a tettes kiléte ismeretlen maradjon. Igaz, hogy az utcai ,,barikádok'' kissé megnehezítették az egyes lakóházak megközelítését, de legalább távol tartották az idegeneket a ,,céltalan'' behatolástól.

1993 nyarára a helyzet Five Oaks-ban gyökeresen megváltozott. Mind a lakók, mind a város vezetése rendkívül elégedetté vált a helyzettel. Az 1993. évi hivatalos statisztikai adatok szerint 67 százalékkal (!) csökkent a lakótelep járműforgalma, az összbűnözés 26 százalékkal, az erőszakos bűncselekmények száma a felére (!) csökkent.
A rendőrség ugyan aggodalmának adott hangot, hogy a Five Oaks-ból ,,eltűnt'' bűnözés máshol majd ,,többletként'' jelentkezik, ennek azonban egyik közeli településen sincs nyoma. Reynolds megfogalmazása szerint ,,úgy tűnik, a bűnözés eltűnt''. Newman professzor további felkérések alapján egyébként most Seattle-ben és más amerikai nagyvárosokban próbál enyhíteni a bűnözés által nagymértékben fenyegetett városrészek gondjain.
A Five Oaks-i legfrissebb tapasztalatok a bűnözés ,,eltűnéséről'' egyébként teljes egészében alátámasztják a építészeti bűnmegelőzés azon alaptézisét, miszerint: ,,Sok bűncselekmény elkövetése bizonyos kedvező alkalmak összejátszásától függ, és azokat nem is (mindig) tervelik ki előre. Ez a típusú bűnözés eltűnik, ha az alkalmakat megszüntetjük, vagy legalábbis a minimumra csökkentjük.'' S mivel bizonyos szociálantropológiai törvényszerűségek földrészektől függetlenül érvényesek és hatnak, a fenti alaptézis kétségkívül igaz a világ minden pontján, ahol ember él.
dr. Korinek László
Hima TamásJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.