kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöld szigetek, szebb utcakép
Kellemes meglepetések a Terézvárosban

A gondolat már az előző önkormányzati testület idején megfogant, hogy a kerület igen kevés zöldfelületét növelni, a járdán parkolást pedig csökkenteni kellene. Döntés is született: 1994 a terézvárosi fák éve lett, és a testület megszavazta az erre a célra fordítandó összeget. A Környezetvédelmi Bizottság, a Főépítész, a Város- és Lakásgazdálkodási Igazgatóság együttes munkája az új Önkormányzat alatt tovább folytatódott, és idén tavasszal a Szófia utcának a Rózsa utca és Izabella utca közti szakaszán mintegy varázsütésre létrejött a képen látható szép utcakép nekünk, ottlakóknak nem kis meglepetésünkre és örömünkre.

A széles, ma már igen rossz állapotban lévő utcában leszűkített, viszont autóktól mentes járdát, és zöld foltokat alakítottak ki, amelyek mellé parkolók is kerültek. A korábbi aszfaltburkolat helyére beton kockaburkolat került, amely közüzemi vezetékhibák esetén könnyen bontható és javítható lesz. A járdát szegélyező rácsos folyóka a téli olvadt hólét a talaj helyett a csatornákba fogja vezetni. A felhajtásgátló oszlopok és az alacsony védőkerítés a századforduló hangulatát idézik, s összhangban vannak a hajdan szép és egységes mára már többnyire lepusztult homlokzatokkal. A zöld foltok helyébe cserjéket és előnevelt páfrányfenyő (Ginkgo biloba) fákat ültettek. A földből kiálló perforált csövek az öntözést segítik elő. Az utca közepe táján a zöld szegélyből mindkét oldalon kiszélesedik a járda, megkönnyítve a kukák kitolását és a parkolóhelyek megközelítését.
A tervek készek a Szófia utca Hunyadi térig terjedő szakaszára is. Ha hinnünk lehet az Önkormányzat illetékeseinek, ez a kísérlet egy folyamat kezdete, amelyben a burkolt felületekből ellopottan egyre több helyen pillanthatunk majd meg kis zöld szigeteket a terézvárosi kőrengetegben.
A Benczúr utcai idős japán akác (Sophora japonica) fasor egyes egyedei felnyomták a járdát. E helyeken hullámvonalban feltörték a járdát, termőtalaj-cserét végeztek, cserjéket ültettek. Programozott (éjjeli) automata öntözést létesítettek, amely 40%-os vízmegtakarítással üzemel.
Most épül a Teréz templom körüli sétálóutca, egy 28 gömbfából álló fasorral.
Ezek és hasonló beruházások valóban az ottlakók kedvéért valósulnak meg. Hogyan viszonyulunk hozzá? Észrevesszük-e, szeretjük-e, vigyázunk-e rá? Leszünk-e elegen, akik számára természetes, hogy pár gyomot kihúzunk, és ha nincs eső, kicsit megöntözzük az ablakunk alatti kis zöldfelületet?
Bánsághiné dr. Komlósi Judit
(Terézvárosi Nyugdíjasok Érdekvédő Egyesülete)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.