kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Éghajlatváltozás
A biztosítók és bankárok aggódnak

Növekszik a biztosítók és a bankok aggodalma azzal kapcsolatban, hogy a globális felmelegedés a jövőben komoly fenyegetést jelent jövendő gazdasági hasznukra. A Greenpeace által szervezett tanácskozáson, amelyen Rolf Gerling, a német Gerling Group viszontbiztosító képviselője elnökölt, a pénzügyi élet jelentős alakjai adtak hangot aggályaiknak.
"Biztos vagyok az éghajlatváltozás felgyorsulásában, és abban is, hogy ez az ipar számára is jelentős következményekkel jár" nyilatkozott Andre Dlugolecki, a General Accident biztosítótársaság főigazgatója a pénzügyi élet képviselőiből és újságírókból álló hallgatóság előtt.
Frank Nutter, a Reinsurance Association of America viszontbiztosító cég elnöke hozzátette: "Az Egyesült Államok 25 legnagyobb természeti csapása közül 21 az elmúlt évtizedben történt, és 16 esetben a szél és a víz egyaránt szerepet játszott. Ha a Föld felmelegedése azt jelenti, hogy nőni fog a természeti csapások száma, akkor ez tönkreteheti a biztosítótársaságokat" -mondta Nutter. Az amerikai vallási csoportok amelyek csaknem 90 milliárd dollárnyi befektetést kezelnek egy aggódó képviselője megkérdezte, vajon a biztosítók átirányítják-e befektetéseiket a globális felmelegedést okozó iparágakból más területekre. "Még nem érzékeltem változást a befektetési gyakorlatban, de remélem, hogy ez fog történni" válaszolta Nutter.
A találkozón részt vevő bankárok a biztosítókhoz hasonlóan borúlátóan értékelték az éghajlaváltozást, egyúttal azonban számos előremutató javaslatot is tettek a megoldás irányába. "A környezeti veszélyek amelyek közül az éghajlatváltozás a legnagyobb hatalmas fenyegetést jelentenek" mondta Sven Hansen, a svájci Union Bank (UBS) alelnöke, a bank környezetvédelmi osztályának vezetője. "Az UBS célul tűzte ki a bank energiafogyasztásának 40 százalékos csökkentését 2000-ig" mondta Hansen. Hilary Thompson, a National Westminster Bank környezetvédelmi igazgatójának javaslatai felkeltették a napenergia-ipar jelenlevő képviselőinek az érdeklődését is. Thompson sürgette a bankszektort, hogy beszerzéseikkel is segítsék elő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését. "Mi mind nagyvásárlók vagyunk. Segítenünk kell az új piacok kialakulását."
Dr. Jeremy Leggett, a Greenpeace szakértője elmondta, hogy amint a pénzügyi világ fokozatosan ráébred az éghajlatváltozás tényére, a tőke a fosszilis energiahordozókat alkalmazó iparágaktól a nap- és egyéb tiszta energiát használó ipar felé fog elmozdulni. Egy ilyen folyamat nagyon fontos piaci jelzés lenne, amely a kőolajkorszak végét, a napenergia hajnalát és földi felmelegedés elhárítását is előrevetítheti. Azonban, mondta Leggett, a kormányoknak az energiapiacok tökéletlenségeit javító beavatkozásokkal is segíteniük kell a folyamatot. Ez azt jelenti, hogy meg kell határozniuk a CO2-kibocsátás csökkentésének menetrendjét és az ehhez szükséges lépéseket.
(Eco)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.