kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Üzemanyag-árak
A tb-járulék csökkenthető

A kormány javaslata szerint 1996 januárjától 15%-kal emelkedne az üzemanyagok fogyasztási adója. Ugyanakkor a személyi jövedelemadó-táblázat az infláció miatt tovább feszül. Az idei 30%-os inflációt figyelembe véve ez azt jelenti, hogy reálértékben csökken az üzemanyagok ára, a béreket viszont a korábbinál is lényegesen erősebben megadóztatják.
Az alábbi táblázatból látható, hogy a magyarországi üzemanyag-árak jóval elmaradnak a nyugat-európai áraktól.
Amennyiben tehát az osztrák üzemanyag-árak lennének érvényesek Magyarországon, akkor évi 152 milliárd forinttal növekedne az államháztartás bevétele a jelenlegi állapothoz képest. Egy ilyen intézkedés még 20%-os fogyasztáscsökkenés esetén is több mint 80 milliárd forint többletbevételt eredményezne. Ha azonban felszámolnánk a törvényellenes üzemanyag-beszerzések számottevő részét, valamint a törvényes, de adófizetést elkerülő üzemanyag-behozatalt, akkor reálisan számolhatunk az említett teljes bevételtöbblettel. Ehhez szigorúan be kell tartatni a jövedéki törvényt, továbbá el kell rendelni, hogy egy tehergépjármű legfeljebb 20 liter, egy személyautó pedig legfeljebb 10 liter üzemanyagot hozhat be adómentesen az országba.
Nem fogadható el az az ellenvetés, hogy azért nem szabad (vagy lehet) az üzemanyagok árát emelni, mert a hazai bérek messze elmaradnak a nyugat-európaiaktól. Az üzemanyagok adóját többek között éppen azért kell növelni, hogy az egyéb adóterheket csökkentsük, és így lehetőséget adjunk a bérek emelésére. Az üzemanyagadóból keletkező többletbevételt ennek megfelelően a társadalombiztosítási kiadások fedezésére kell fordítani, ami lehetővé teszi a tb-járulék kb. 10 százalékpontos csökkentését (azaz a jelenlegi 44%-ról 34%-ra). Ezáltal közel 10%-kal növekszik a magyar munkaerő versenyképessége, ami emeli az exportteljesítményt, és így tovább javul az államháztartási mérleg.
Az üzemanyagárak emelésének inflációgerjesztő hatása csak átmeneti, a kedvező hatások már 1996 második félévében semlegesíthetik azt. Egyébként egy átlagos hazai termék árában az üzemanyag-költség mindössze 3%, így az árszintek emelkedése nem lenne számottevő.
Az üzemanyag-fogyasztás csökkenése pedig hozzájárul a környezet védelméhez, a balesetek számának mérsékléshez, a tömegközlekedés és a vasút helyzetének jobbításához és a külkereskedelmi egyensúly javításához.




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.