kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Konferencia az Alpokért

Az Apok túloldalán, a franciaországbeli Chambéry városában az európai zöld szervezetek képviselői gyűltek össze, hogy az Alpok közúti tranzitjáról tanácskozzanak. A konferencián részt vettek az Európa Parlament, az Európai Unió, a francia környezetvédelmi minisztérium, valamint a térség több közlekedési vállalatának képviselői is.
A konferencia elején az Európa Parlament egyik képviselője önzéssel vádolta meg a svájciakat a népszavazással megerősített döntésükért, miszerint 2005-től kezdve minden közúti tranzitforgalom megszűnik Svájcban. Bár a svájci döntésből eredően Ausztriára és Franciaországra várhatóan nagyobb közúti terhelés fog hárulni, véleménye mégis több irányból heves bírálatot kapott.

A találkozó fontos témája volt a tranzitforgalom vasútra terelése. Nyugat-Európában egy új (és vitatott) kifejezés van terjedőben: "vasúti autópálya", amely a kamionok vasútra helyezésére utal.
A 110 résztvevő közül a kelet-európai térségből csak a Magyar Közlekedési Klub képviseltette magát. A zsúfolt program miatt a magyar előadás anyagát 6-8 percre rövidítve, a lényeges mondanivalóra összpontosítva sikerült csak előadni, a hosszabb írásbeli anyag azonban az utolsó darabig elfogyott. Nagy sikere volt a Levegő Munkacsoport "Még lehet váltani" feliratú plakátjának is.
Előadásomban hangsúlyoztam, hogy Kelet-Európának, és így hazánknak is élnie kellene azzal az "infrastrukturális fejletlenségből eredő hátránnyal", amely az autópálya-hálózatok alacsonyabb kiépítési szintjéből ered. Kértem a német, francia, svájci, osztrák és olasz közlekedési társszervezeteket, befolyásolják országaik kormányát, hogy változtassák meg szándékukat a magyarországi autópályákra szánt hitelekkel kapcsolatban, és kizárólag a "szelíd" infrastruktúrát támogassák.
Beszámoltam a tranzitdíj emelésének elmaradásáról, meglévő közútjaink állapotáról és karbantartásának hiányáról, a közúti tranzit következményeiről a balesetek és a bűnözés terén, a KHVM autópálya-építési terveiről, valamint a Magyar Közlekedési Klub és a Levegő Munkacsoport tevékenységéről a közlekedés emberléptékű fejlesztéséért.
A konferencia végén a résztvevők egy sürgős felhívást adtak ki, melyben kijelentették, hogy a közúti szállítás lavinaszerű növekedése mára elviselhetetlen méreteket öltött az európai emberek egészsége és környezete számára. Követelik továbbá, hogy:
- az Alpok országainak következő konferenciáján a környezetvédelmi miniszterek állapodjanak meg minden, az Alpokat érintő nagyforgalmú út építésének tilalmában;
- alakítsanak ki az Alpok térségében egy olyan tranzit-közlekedéspolitikát, amely a vasútnak ad elsőbbséget.
Ebben a témában a közlekedéssel foglalkozó független szervezetek legközelebb idén októberben, Innsbruckban terveznek hasonló konferenciát.
Antoine



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.