kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Föld-napi örömhír
A Városliget végleg megmenekül a hétvégi autóforgalomtól

1996 tavasza emlékezetes marad a Városliget törzsközönsége számára: márciustól végérvényesen megszűnt a hétvégi gépjármű-közlekedés a Koós Károly sétányon, április 20-tól pedig hétköznapokon is csak kétszer egy sávon járhatnak majd az autók, a másik sávon kerékpársávot alakítottak ki.
Ebben az ügyben már régóta hallatták hangjukat a környezetvédő szervezetek. A parkon áthajtó napi 40-50 ezer autó — melyek nagyrésze az M3-as autópályáról érkezik — évente több tonna szennyezőanyagot zúdított a növényekre és a kikapcsolódni, levegőzni szándékozókra. A Városi Biciklizés Barátai (VBB), a Levegő Munkacsoport és a Városliget Bizottság több éves küzdelme végre meghozta eredményét.
A Föld napjára a VBB gazdag kerékpáros programot szervezett. A rendezvény április 20-án, délelőtt 11 órakor egy kerékpáros felvonulással kezdődik: a résztvevők a Döbrentei téren találkoznak, ahol Demszky Gábor főpolgármester részvételével új kerékpárút avatása lesz, amely a Döbrentei tértől a Városmajorba vezet. Ezután egy másik, Hűvösvölgybe vezető kerékpárút avatásán vesznek majd részt, majd a Lánchídon keresztül a Városligetbe hajtanak, hogy a Kós Károly sétány újonnan átadott kerékpársávját kipróbálják. A sétány mellett különféle kerékpáros versenyeket rendeznek, a legkülönfélébb korosztályoknak. Látványos színfoltja lesz az eseményeknek a világszínvonalat képviselő BMX-kerékpárosok bemutatója.
A játékos sportvetélkedők után megkezdődik a "Nyilvános fórum a Városligetért", ahová meghívták Baja Ferenc környezetvédelmi és területfejlesztési minisztert, Kovács Kálmán politikai államtitkárt (KHVM), dr. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes asszonyt — aki az események fővédnöke —, a VI. és a XIV. kerület polgármesterét, az Autóklub főtitkárát, valamint az írott és elektronikus sajtó munkatársait. Az eseményeket egy vidám utcabál zárja le.
További felvilágosítás Kőhalmi Istvánnál (Telefon/fax: 280-0888).JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.