kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Már a fejlődő országok is megelőznek?

Egyre több ország ismeri fel az energiahatékonyságban és a megújuló energiaforrások fokozottabb felhasználásában rejlő gazdasági lehetőségeket. Az alább felsorolt tények azt mutatják, hogy amennyiben nem cselekszünk azonnal, e téren több volt szocialista ország mellett a fejlődő országok is lehagyják Magyarországot.
Indiának 1983 óta egy új szakterületű minisztere van, aki a megújuló energiaforrások kiaknázását segíti elő. A Megújuló Források Minisztériuma elősegíti a nap-, a szél- és a geotermikus energiaforrások használatát. A kormány adókedvezményt biztosít azoknak a vállalatoknak, amelyek az ehhez szükséges felszerelések előállításába fektetnek be. India egy milliárd dollárt ruházott be csupán elsődleges nap- és szélenergia-rendszerekbe. A nap- és szélenergiával kapcsolatos beruházások robbanásszerűen megnőttek. Ebben az évben várhatóan több mint 300 megawatt összteljesítményű szélturbinákat állítanak üzembe.
Kínában a jelenlegi fajlagos energiafogyasztás az Egyesült Államok fogyasztásának mindössze az egytizenötöde. A gyors gazdasági növekedés és a liberalizáció Kínában elősegítette az új energiahatékonysági intézkedéseket. A régi parancsuralmi módszerek már nem tudják irányítani az új döntéshozók millióit. Továbbá felismerték az új gazdasági szerkezet kialakításának, valamint annak a szükségét is, hogy a gazdaság 10 százalékos növekedési ütemét olyan technológiákkal érjék el, amelyek tovább csökkentik az energiafogyasztás és a jövedelemnövekedés arányát, amely a maga 0,6-es értékével a legalacsonyabb a fejlődő országok sorában. Ezeket a célokat számos intézkedéssel segítik elő. Az új termékekre energiafogyasztási határértékeket állapítottak meg, és több mint 300 régi technológiát távolítanak el a piacról olyan árucsoportoknál, mint például a bojlerek és szivattyúk. Új intézményeket hoznak létre a fenti célok elősegítésére: ezek között van a Pekingi Energiahatékonysági Központ, amely egy sor új témán dolgozik. Ilyenek például az integrált forrástervezés, a helyi szintű pénzügyi struktúrák javítása és a városi közlekedés.
Thaiföldön 1991 óta országos villamosenergiai terv írja elő minden nagy épület és üzem számára, hogy javítsa az energiahatékonyságot. Két különálló pénzügyi alapot hoztak létre az energiahatékonyság finanszírozása érdekében, összesen 250 millió US dollár értékben.
Argentína, Brazília és Chile együttesen aknáz ki földgáz-lelőhelyeket, ami csökkenti majd a kőolaj- és szénfelhasználást, valamint az előrejelzett szén-dioxid-kibocsátást.
Mexikóban a FIDE, egy országos független szervezet, amelyet a Szövetségi Villamosenergia Bizottság és egy nagy villamosenergia-szolgáltató alapított 1990-ben, segítséget nyújt a hatékony energiahasználathoz. A megvalósult programok megtakarításai elérik az országos villamosenergia-fogyasztás 5 százalékát. A FIDE 2000-re 12 százalékot tűzött ki célul.
Egyes volt szocialista országokban is találhatók már figyelemre méltó kezdeményezések. A Cseh Köztársaságban 1991-ben életbe lépett légkörvédelmi jogszabály körülbelül 8 százalékkal csökkentette a nagy erőművek kibocsátásait. Adómentességet élvez az alternatív energia használata, és pénzügyi támogatást biztosítanak a lakosok energiamegtakarításaihoz.
A Világbanktól az energiaszolgáltatás bővítésére hiteleket kérő országok kénytelenek csökkenteni az energiaár-támogatásokat és emelni az energiaárakat. Az árreform elsődlegesen gazdasági intézkedés, de egyben csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is. Annak ellenére, hogy ez társadalmilag és politikailag fájdalmas művelet, számos fejlődő országban megtették, így Argentínában, Chilében, Malajziában, Kínában, Pakisztánban, Marokkóban, Indiában, Indonéziában és az Elefántcsont-parton.
Pat Keegan és Tommy Semans (IIEC), Christopher Flavin (Worldwatch), Dan Lashof (NRDC), Ravi Sharnma (CSE), és Merylyn Hedger (WWF) cikkei alapján:

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.