kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Atomtöredékek

Népszerűtlen atomerőművek
Csak a hollandok 6 százaléka támogatja további atomerőművek építését a legújabb közvélemény-kutatás szerint. A megkérdezettek 53 százaléka azonnal bezárná a meglévőket, 78 százalékuk pedig a tiszta szénerőművek mellett szavaz még akkor is, ha az itt termelt energia sokkal drágább. A közvélemény-kutatás szerint a lakosság jobban hisz a zöld mozgalmaknak, mint a kormány szakértőinek.
"Nem" az atom- hulladék-tárolóra
A svédek nemet mondtak egy tervezett nukleáris hulladéktároló építésére. Egy népszavazáson Storuman lakóinak 73 százaléka ellenezte föld alatti, végleges tároló építését a magas aktivitású hulladékok számára. Ezt annak ellenére tették, hogy a lakosság 14 százaléka munkanélküli, és a svéd atomcég, az SKB az építési időszak tíz évére 700 állást ígért, míg a tároló beindítása után 200 falubelinek ötven éven át.
Életveszélyes felelőtlenség
Drámaian csökkent az életkor Oroszországban: a férfiak rövidebb ideig élnek, mint Indiában, Egyiptomban vagy Bolíviában. A gyerekhalandóság 15 százalékkal nőtt az elmúlt két évben, a születési ráta alacsonyabb, mint valaha. Dr. Alekszander Csucsalin, orosz akadémikus úgy véli, hogy nem az életmód, hanem a nukleáris felelőtlenség évtizedei felelősek ezért, a Csernobilhoz hasonló ügyek.

A feledékenység ára
Sugárfertőzött amerikaiak tízezreiről készül az a jelentés, amelyet 1994-ben szorgalmazott Clinton elnök. Olyan emberekről van szó, akiket elfelejtettek figyelmeztetni mikor radioaktív felhő haladt el felettük, vagy kórházban kaptak plutóniuminjekciót kísérleti céllal. Az elnök megnyitotta a kutatás számára a titkos irattárakat, de a szakértőknek nincs elég idejük ahhoz, hogy a több tízezer esetet felkutassák, és tájékoztassák az áldozatokat a lehetséges kompenzációról.
Hulladéksors
Önálló minisztériuma lesz a csernobili ügyeknek egy új jogszabály szerint, amit június 30-án fogadtak el. Ez a rendelkezés szabályozza a nukleáris hulladékok tárolásával kapcsolatos tennivalókat is. Az ukrán atomerőművek 50 millió köbméter sugárzó hulladékot állítanak elő, és kb. ugyanennyit az urániumipar. Mivel nincs megfelelő ellenőrzési szisztéma, lehetséges, hogy bizonyos sugárzó anyagokat sosem regisztrálnak, és egyszerűen az ipari hulladéktárolókba rakják.
Veszélyes őrködés
A rendőrök megtagadják a nukleáris fűtőelemek tárolására szolgáló Castor kazetta őrzését Németországban. Egy új tanulmányban ugyanis Horst Kuni atomfizikus azt bizonygatja, hogy a kazetta kisugárzása biológiai hatásában sokkal veszélyesebb, mint gondolták, és sokkal magasabb annál, semhogy szállítani lehessen — mondjuk egy tárolóba. A vita a gorlebeni tároló kapcsán éleződött ki. A tartományi belügyminiszter megtagadta a rendőrök kiállítását, és követeli, hogy Kuni állítását más szakértők is ellenőrizzék. Ellenkező esetben soha többé nem mozgósíthatók a rendőrök a sugárzó hulladék szállításánál. Mint ismeretes, a gorlebeni tárolóba történő szállításkor korábban hétezer rendőrt mozgósítottak védelmi feladatokra. Kuni szerint ha egy rendőr két méterre áll a kazettától hat órán keresztül, akkor annyi sugárzás éri, mint egy atomerőműben dolgozó munkást egy egész éven át.
Hogyan spórolunk?
12,8 millió dollárral csökkentették az USA-ban az energiahatékonysági kutatások költségvetését. Energiahatékonysági szabványok és mérési módszerek kialakítására most ennyivel kevesebb a pénz. Ezzel a visszafogással egy húsz éves folyamat szakadt meg — állítja Matthew Freedman, a Public Citizen's Critical Mass Energy Project szakértője. Véleménye szerint az árucikkeknél alkalmazott hatékonysági mércékkel 100 atomerőmű teljesítményének megfelelő energia takarítható meg.
A WISE legutóbbi számai alapján.
Készítette:

Nagy Andrea


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.