kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Cseh városközpontok újjáélesztési programja

Míg Közép és KeletEurópa legtöbb településközpontját elárasztja az egyre növekvő autóáradat, a cseh polgárok egy amerikai nonprofit szervezet segítségével megpróbálnak megszabadulni az autóktól, hogy visszanyerjék maguknak az utcákat és az egyéb közterületeket.
Magyarországhoz hasonlóan a történelmi cseh városok és falvak is példátlan kihívások előtt álnak az elkövetkezendő években. A szocialista évtizedek alatt a legtöbb városközpont képe nemigen változott, a közélet viszont — politikai okokból — erősen korlátozva volt. A piacgazdaság újabb veszélyeket tartogat a városközpontok számára: a terek és parkok helyére a beruházók szállodákat, irodákat, mélygarázsokat, benzinkutakat és gyorséttermeket álmodnak, s az egyre szaporodó autók lassan a legkisebb szabad helyet is elfoglalják, úgyszólván megfojtva ezzel a városokat. A városoknak úgy kell fejlődniük, vonzaniuk a befektetéseket, hogy közben ne veszítsék el értéküket, mint a közösségi élet központjai, és ne áldozzák fel történelmi arculatukat. A helybelieknek meg kell tanulniuk, hogyan óvják közösen városukat.
Project for Public Spaces, Inc. (PPS, magyarul: Program a közterületekért — egy new yorki központú nonprofit szervezet) kidolgozott egy közösségeken alapuló stratégiát, amit nagy sikerrel alkalmaznak szerte az Egyesült Államokban a belvárosok és városközpontok újjáélesztésére. 1993 nyarán a PPS közösségi találkozók sorozatát szervezte meg öt cseh városban a Polgári Társadalomért Alapítvány közreműködésével, és a Környezeti Partnerség KözépEurópáért szervezet támogatásával. E munka kedvező visszhangja alapján a PPS cseh partnereivel közösen kifejlesztett egy programot technikai segítségnyújtásra, továbbképzésre és a közvélemény tájékoztatására a cseh városközpontok megújítása érdekében.
A program hivatalosan 1994 márciusában indult bemutató tanulmányokkal. A PPS, a Cseh Városi Megújítók csapatával karöltve nyújtott technikai segítséget a bemutató városoknak, hogy megalkossák terveiket és véghezvigyék a közterületek fejlesztését a helyi közösség és vállalkozások tevőleges bevonásával. Minden közösség kapott támogatást, hogy alkalmazzon egy helyi irányítót, és megvalósítson kisebb terveket. 1994ben három bemutató fejlesztést vállaltak, 1995ben pedig további nyolc város csatlakozott.
Brnoban 1994ben egy piac és kulturális központ koncepciójának kifejlesztésére összpontosítottak a történelmi Vankovka gyárkomplexumban, ami a déli városközpont újjáépítési területén, a busz- és a vasútállomások között fekszik. Létrehoztak egy alapítványt a fejlesztés támogatására, amely kivívta a városvezetés rokonszenvét és együttműködési hajlandóságát.
Több kisvárosban elérték, hogy a segítségükkel létrehozott helyi szervezetek sikeresen gyűjtöttek pénzt olyan célokra, mint a főterek és nagyobb közterületek megszépítése (új padok, közvilágítás, fásítás, virágültetvények stb.), vagy rendszeres rendezvények szervezése (heti vá-sárok, zenei fesztiválok, ünnepségek gyermekeknek). Néhány helyen ötletet adtak az eddig kihasználatlan adottságok (kis tó, régi vár, kolostor) hasznosításának lehetőségére. Így született meg például a történelmi Tábor városkában a csónakkölcsönző, ami azóta a helyi turizmus egyik motorjává vált.
További tervek
A PPS a jövőben a következő területeken szeretne tevékenykedni:
1. Átfogó megközelítéssel elősegíti a cseh települések újjáélesztését, így:
— a történelmi épületeket és városrészeket, mint az újjáélesztés katalizátorait használják,
— támogatják és fejlesztik a helyi kulturális hagyományokat,
— olyan közterületeket létesítenek, melyek a közösségi élet és a gazdasági tevékenység központjai,
— támogatják a helyi vállalkozókat,
— olyan közlekedési hálózatot hoznak létre, ahol előnyben részesül a tömegközlekedés, a gyalogosok és a kerékpárosok, és háttérbe szorul az egyéni gépjárműhasználat,
— háttérbe szorítják a városi terjeszkedést, és a környezet fenntarthatóságát helyezik előtérbe,
— vonzzák a turistákat, miközben a helyi közösségeknek nyújtanak elsőbbséget.
2. Ösztönzik a közösségi programokat és az egyénközösség együttműködést, amelyek irányítják a cseh városok megújulását a vállalkozások, polgárok, és a társadalmi szervezetek támogatásával.
3. Elősegítik a megfelelő nemzeti programok létrehozását, és a törvénykezést a városközpontokat érintő kérdésekben.
James Rojas
Felhívás
A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub szeretné bevezetni ezt a programot Magyarországon is. Ez a program nagyban támogathatja a mi kampányainkat, mert alternatívákat mutat a polgároknak a közlekedésre és a közterületek használatára. A Cseh Köztársasághoz hasonlóan önkormányzatok, vállalkozások és polgárok kerestetnek, akik segítenének megalkotni és bevezetni ezt a programot Magyarországon. A program elsősorban időt, energiát és csak minimális tőkét igényel az érintett felektől. A PPS a helyiekkel együtt dolgozna, és professzionális munkacsoportokat állítana fel az érdeklődő közösségekben a közterületek fejlesztésére és hasznosítására.
A PPS most dolgozik a program magyarországi anyagi hátterének megteremtésén, hogy megfelelő érdeklődés esetén elindíthassák azt. Kérjük az érdeklődőket, minél előbb jelentkezzenek a Levegő Munkacsoport címén James Rojasnál, Kajtor Zsuzsánál vagy Lendvai Zoltánnál.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.