kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Atomhírek

Ál-környezetvédő kémek?
Az orosz titkosszolgálat, az FSB többször is házkutatást végzett a norvég Bellona Alapítvány murmanszki irodájában.
A Bellona 1990 óta foglalkozik nukleáris kérdésekkel ÉszaknyugatOrosz-országban. Tavaly hoztak nyilvánosságra egy riportot a lehetséges sugárszennyező forrásokról Murmanszk és Arhangelszk környékén, és nemrégen jelentettek meg egy tanulmányt a szibériai reprocesszáló erőművekről. Az orosz titkosszolgálat most azzal vádolja őket, hogy államtitkokat hoztak nyilvánosságra különleges katonai eszközökről és egységekről. Formálisan még nem emeltek vádat ellenük. A Bellona tagadja, hogy államtitkot sértett volna, és arra hivatkozik, hogy kizárólag nyilvános forrásból származó anyagokat tártak a nyilvánosság elé. Az orosz titkosszolgálat szerint a nyugati környezetvédelmi mozgalmak valójában a hírszerzés fedőszervei. A Bellona visszautasítja a feltételezést, és attól tart, hogy az ellenük irányuló akció csak kezdete egy szélesebb körű támadásnak az orosz környezetvédelmi mozgalom ellen.
(Wise)
Egy régi katasztrófa új áldozatai?
Tíz évvel a katasztrófa után még min-dig növekszik a megbetegedések száma Ukrajnában az atombaleset következményeként — állítja az ENSZ humanitárius ügyek osztálya. Ukrajnában 30 százalékkal több a beteg, mint az ország többi részén. A vérkeringéssel kapcsolatos betegségek 43 százalékkal nőttek, a csont és izombántalmak 62 százalékkal. A leukémiában nincs növekedés. Jóllehet egy 1991es becslés szerint 647 millió dollár humanitáriánus segélyre volna szükség, az adakozó országok eddig összesen 1 millió dollárt küldtek a csernobili áldozatoknak, azzal érvelve: a betegségek számának növekedése nincs bizonyítható kapcsolatban az atombalesettel. A WHO szerint legalább húsz évre van szükség ahhoz, hogy tudományos bizonyítékok megszülessenek, de ez túl kevés ahhoz, hogy az áldozatokon segíteni lehessen.
(Wise)
Kórokozó atom
Új megfigyelőrendszert állítottak fel Németországban a sugárzás mérésére a nukleáris létesítmények körül — hasonlóan a brit rendszerhez, amit tíz éve hoztak létre. A rendszer üzembeállítását az indokolta, hogy Németországban több helyen is, például Krümmelben független kutatók kapcsolatot mutattak ki bizonyos betegségek és az atomerőművek között. Jóllehet a Krümmelben lefolytatott kormányvizsgálat nem állapított meg összefüggést az egészségkárosodások és a nukleáris létesítmények között, a helybeliek folyamatosan gyűjtik az adatokat a balesetekről és az egészségi állapotról.
(Wise)
"Bombajó" üzlet
Az olasz kormány azzal vádolja a maffia két szervezetét, a Ndranghetat és a Camorrat, hogy radioaktív hulladékot szállított KeletEurópából, és a tengerbe süllyesztette. Olasz bírók azzal gyanúsítják a keleteurópai kormányokat, hogy a nukleáris cégekkel karöltve együttműködnek az olasz maffiával.
Az olasz környezetvédelmi szervezet, a Legambiente információkat gyűjtött Giorgio Comerioról, arról az üzletemberről, aki a legfontosabb szereplője a hulladékláncnak. Comerio körbeutazza a világot, és ajánlatot tesz radioaktív hulladék tárolására — az olasz zöldek szerint, aki hozzáteszik: Comerio a sugárzó hulladékot 16 méter hosszú torpedókba téve süllyeszti a tengerbe.
(Wise)
Fordította: Nagy Andrea, Ökopress
Nemzetközi akciónap az éghajlatért
A környezetvédő szervezetek idén május 15-én ismét akciónapot szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire és sürgessék az ezzel kapcsolatos elengedhetetlen intézkedések mielőbbi bevezetését. A szervezők nemzetközi központjának címe: A SEED Europe, P.O. Box, 92066, 1090 AB Amsterdam, Hollandia. Telefon: 31-20-6682236, fax:6650166. Drótposta: aseedeur@antenna.nl.

Nagy Andrea


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.