kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A környezetvédelmi büntetőjog = papírtigris

A büntető törvénykönyv 280. paragrafusa kimondja, hogy "aki az emberi környezet védelem alatt álló tárgyát jelentős mértékben szennyezi, rongálja vagy pusztítja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető."
Buda környéki fakivágások ügyében végigültem néhány tárgyalást, mint kirendelt szakértő. A Rendőrség és az Ügyészség elfogadta azt az álláspontomat, hogy a nagyméretű fapusztítás a BTK. 280. paragrafusa szerint büntetendő, mert a fa egyrészt a környezetvédelem tárgya, mint az élővilág része, másrészt annak eszköze is, mert az élővilág más elemeit, úgymint a talajt, annak víztartó képességét védi, továbbá kedvező hatással van a levegő minőségére is.
A végigült ügyek közül csupán egyre térek ki, amely már elvánszorgott az ítéletig. A tettes — akinek nincs neve, mert ha valamit valaki elkövet, rögvest személyiségi jogot is szerez hozzá — az Önkormányzat által tett feljelentés szerint kivágta a Budaörs és Budakeszi közötti fasor jelentős részét, 494 db akácfát, és azt eladta a környékbeli fázóknak. A Rendőrség a kihallgatások után átadta az iratokat az Ügyészségnek, amely vádat emelt.
A faanyag és a környezeti eszmei kár értékét 1 millió forint feletti összegben állapítottam meg.
Teltmúlt az idő, és mire a Bíróság malmai a tárgyalásokig őröltek, a tanúk emlékezetében a 494 fa 10—15 fára csökkent. Noha 24 fénykép készült a kivágott fákról, és azok tövének metszlapjai ma is siratják 3 éve kivágott törzseiket — a fák száma tárgyalásról tárgyalásra olvadt. Egészen addig, míg a "jelentős mérték" jelentéktelen mértékre dicsőült. A vádlott 10 ezer forint büntetéssel megúszta az ügyet, és telve optimizmussal, új tettekre készen hagyta el a tárgyalótermet.
Egy másik ügyben magam tapasztaltam, hogy állataikkal mint rongálják az erdészet ültetvényét, és legeltetik az elültetett erdei csemetéket még egy évvel azt követően is, hogy rendőrségi eljárás indult a személyiségi jogok állattartó tulajdonosa ellen. ő már tudta, hogy nincs mitől félnie.
József Attila sorai jutnak eszembe: "Döntsd a tőkét, ne siránkozz!". A büntető törvénykönyvvel pedig kéretik senkit se riogatni!

Radó Dezső dr.


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.