kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport március 9-i és 23-i üléseinek eseményeit foglaljuk össze.
Beliczay Erzsébet ismertette az ELÉG Iskolai Energiahatékonysági Program eredményeit (ld. a 8. oldalon).
Lukács András beszámolt arról, hogy a Levegő Munkacsoport fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a privatizációs bevételekből és a német hitelből minél nagyobb részt fordítsanak az energiahatékonyság növelésére. Ugyanakkor tiltakozunk egy új csúcserőmű megépítése ellen, azt pénzpocsékolásnak is tartjuk, s javaslatot tettünk a probléma másfajta megoldására.
A budapesti Üllői út burkolatának erre az évre tervezett felújítása kapcsán lakossági megkeresés érkezett a Levegő Munkacsoporthoz, hogy lépjünk fel a Nagyvárad tér és a Nagykörút közötti szakasz szűkítéséért. Egyetértettünk azzal a javaslattal, hogy mindkét oldalon egy-egy forgalmi sávot meg kell szüntetni és helyette élősövényt és kerékpársávot kell létesíteni. Segíteni fogjuk a lakosság ezirányú törekvéseit.
Jóváhagytuk az M3-as autópálya elleni fellépés további terveit: mozgósítjuk a nyugat-európai környezetvédő szervezeteket és szorosan együttműködünk az érintett térségben tevékenykedő hazai környezetvédő mozgalmakkal.
Az Árpád-hídi Lakástulajdonosok Baráti Társaságának (BATÁR) képviselője, dr. Csernus Alánné a Levegő Munkacsoport segítségét kérte a pesti hídfőnél lévő park megvédéséért folytatott küzdelmükhöz (ld. a 9. oldalon). Szakmai tanácsadással és szükség esetén konkrét akciókkal is fogunk segíteni.
A Levegő Munkacsoport régóta szorgalmazza a parkolásszabályozás bevezetését Budapesten. Most áprilisban várhatóan elindul ennek megvalósítása. Lehetőségeink szerint támogatjuk az intézkedést és szorgalmazzuk fokozatos kiterjesztését a főváros egész területére. Nem értünk egyet azzal, hogy a helyben lakók lakásonként 2 autót ingyen tárolhassanak a közterületen: ez rendkívül igazságtalan azokkal szemben, akiknek egy autójuk van vagy egy sincs, hiszen a belvárosi közterület hatalmas érték. Véleményünk szerint a helyben lakóknak az egy autó parkolásáért is kellene fizetniük legalább egy jelképes összeget.
J. Halász Judit javaslatára részt veszünk az Energia Klub által szervezett Csernobil-nap eseményein.
A BIO-SZFÉRA kiállításon külön standdal és előadássorozat szervezésével veszünk részt.
Az országgyűlés előtt lévő természetvédelmi törvénytervezet kapcsán elfogadtuk dr. Varga Zoltán és dr. Radó Dezső módosító javaslatait, amelyekkel a tervezet hiányosságait, "puhaságait" kívánják kijavítani. Javaslataikat eljuttatjuk a Környezetvédelmi Bizottsághoz.
Schnier Mária elvállalta, hogy tájékozódik a tervezett budakeszi erdőirtásról. Ennek alapján, ha szükséges, megmozdulásokat szervezünk.
A fővárosi közterületek tisztasága a tél elmúltával különösen sok kívánnivalót hagy maga után. Mivel a szálló por koncentrációja igen magas, és ez ártalmas az egészségre, megbeszélést kezdeményezünk a témáról a Fővárosi Önkormányzat illetékeseivel.
A KTM keretében működő akkumulátor termékdíj szakmai bizottságba Csuja Lászlót küldjük a Levegő Munkacsoport nevében. Álláspontunk szerint az újrafeldolgozást nem szabad támogatni, csak a begyűjtést.
Megvitattuk a Budapesti Közlekedési Fórumot előkészítő Közlekedési Csoport (KCS) márciusi ülésén történteket. A FőMTERV Rt. által készített, a középtávú közlekedésfejlesztéssel foglalkozó anyag sok kedvező elemet tartalmaz: forgalomcsillapítás a belső területeken, a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés fejlesztése stb. Ugyanakkor hatalmas közúti beruházások is szerepelnek a tervben. Javasoltuk, hogy minden konkrét terv esetében mutassák be a megvalósítás költségeit, valamint a várható környezeti, közlekedési és gazdasági előnyöket, hiszen csak ily módon lehet fontossági sorrendet felállítani az egyes tervek megvalósítására.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.