kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport állásfoglalása a Nemzeti Informatikai Stratégia tervezetéről

A Levegő Munkacsoport egyetért a Nemzeti Informatikai Stratégia (NIS) tervezetében megfogalmazott elvekkel és javaslatokkal, s szorgalmazza mielőbbi megvalósításukat.
A NIS tervezetének megállapítása szerint "az információ-árut és annak infrastruktúráját előállító információ-ipar vette át a vezető szerepet a gazdaság korábbi zászlóshajójától, az energia-olaj-autó komplexumtól". Az a tény, hogy napjainkra elsősorban az informatika vált a nemzetgazdaság húzóágazatává, halaszthatatlanná teszi a környezetvédő szervezetek által is régóta követelt szerkezetváltást. Az állam gazdaságpolitikájának meg kell valósítania az energia- és nyersanyagigényes — általában súlyosan környezetszennyező — tevékenységek visszaszorítását, és ezzel egyidejűleg az információtechnika és a "tudásipar" minél gyorsabb fejlesztését. Mindezt az 1997. évi állami költségvetés és adórendszer kidolgozásánál is alapvető szempontként kell figyelembe venni.
Nemzetgazdasági érdekünk, hogy az információtechnika fejlesztése oly módon történjen, hogy a lehető legszélesebb körű hozzáférhetőséget biztosítsa az állampolgárok részére. Tapasztalataink azt mutatják, hogy mindezeket a leghatékonyabban az oktatási és közművelődési intézmények, valamint a civil szervezetek bevonásával lehetne megteremteni.
Meggyőződésünk, hogy a korszerű információs rendszereknek többek között azt is lehetővé kell tenniük, hogy az állampolgárok naprakész tájékoztatást kaphassanak környezetük állapotáról és annak egészségügyi vonatkozásairól.
A hozzáférhetőség alapfeltételének tartjuk, hogy az állampolgárok rendelkezzenek az információtechnikai eszközök igénybevételéhez szükséges tudással. E tudásanyag magas színvonalon történő átadásához az oktatás és közművelődés kiemelt támogatása, fejlesztése szükséges. Az általános és középiskolák — részben már megkezdett — számítástechnikai, oktatási programjában a technikai ismeretek átadása mellett kiemelkedő szerepet kell, hogy kapjon az értékeset az értéktelentől megkülönböztetni tudó felhasználói kultúra elsajátítása, ami lehetővé teszi a megszerzett információk hatékony alkalmazását és hasznosítását.
Országunk elemi érdeke, hogy az elmúlt évtizedek során felhalmozott hazai tudás, jól képzett szakembereink és mindaz az érték, amit nemzetünk számára jelentenek, a lehető legteljesebb mértékben hasznosíthatóvá váljon. Az állam egyik legfontosabb stratégiai feladatának jelenleg azt tartjuk, hogy az országban meglévő tárgyi és szellemi vagyont hatékonyan bekapcsolja az informatikai rendszerek fejlesztésébe, hozzájárulva ezzel a foglalkoztatottság növeléséhez is.
A fentieken kívül szükségesnek látjuk egy korszerű törvényi szabályozás és ellenőrzés kialakítását annak érdekében, hogy az alkalmazott információtechnikai eszközök megfeleljenek napjaink környezetvédelmi és egészségügyi követelményeinek. Előállításuk és használatuk a lehető legkisebb mértékben terhelje környezetünket, élettartamuk minél hosszabb legyen, elhasználódásuk után alkotórészeik egyre nagyobb mértékben legyenek újrahasznosíthatóak.
Budapest, 1996. április
Levegő Munkacsoport
Országos Környezetvédő Szövetség



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.