kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nyaralunk...

Nyár derekán aki csak teheti, a vízparthoz igyekszik. Kimenekülünk a városból, de sokszor bizony a város is velünk jön. Harsogó zene, gyorséttermek, dobozos sör — mindezek részei sokak üdülésének. "Most nyár van, mikor engedjük meg magunknak, ha nem most?" — gondolják. Éjszakába nyúló mulatozások, szétdobált papírok és sörösdobozok, autózúgás és diszkózene — ezek jellemzik a felkapott nyaralóhelyeket. A vízimadarak pedig elbújnak a nádasokba.
Nem lehetne másképp?
Igazán az pihenteti az embert, ha valami mást csinál, mint általában. Miért ne keressük a csöndet a város zaja után? Miért ne próbáljunk meg egyszerűbben, valóban természetközelien élni? Hallgathatjuk a természet hangjait is, és kora reggel megleshetjük, hogyan kel életre a nádas. Élvezhetjük a friss gyümölcsök ízét, jófajta salátákat is készíthetünk... Gondoljuk meg, szükségünk van arra, hogy egy gyorsétterem környékén sátorozzunk?
Szerencsére vannak még eldugott kempingek, sőt, vadkempingezni is lehet. És ha úgy hagyjuk el a terepet, hogy nem marad semmi maradandó nyom utánunk — eldobott szemét, beszennyezett víz és még ki tudja, mi —, elmondhatjuk magunkról, hogy tanultunk valamit a természettől.
Érdekes kaland a gyerekek számára — de talán a felnőtteknek is — belekóstolni a falusi életbe. Az egész évi ülő elfoglaltság után nem árt, ha praktikus dolgokat is tanulunk. A gyümölcsszüret, közös barkácsolás a nagypapával, barátkozás az állatokkal sok hasznos ismeretet nyújt a gyerekeknek, és érdekesebb is, mint hetekig lődörögni a strandon. Nem kell helypénzt fizetni a kempingben, és sokat tanulhatunk mi is a falusi hagyományokból, ahol a takarékosság még az élet természetes velejárója volt.
Nyaralni sokféleképpen lehet. Fontos, hogy ilyenkor is legyünk résen, hiszen sokan akarják elhitetni velünk, hogy attól lesz kellemes a nyarunk, ha kifizetünk nekik egy halom pénzt: az utazási irodák, a vendéglátósok, a benzinkutasok. Valójában a nyaralás nem pénzkérdés: akkor nyaralunk jól, ha képesek vagyunk arra, hogy pihenjünk egy kicsit az évi munka után, és ha rá tudunk csodálkozni a természet szépségére, ami már a város kapujától vár ránk.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.