kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mi lesz veled, atomszemét?

A világ zöldjei és atommágnásai számára egyaránt problémát jelent:
— mi legyen az atomerőművekből kikerülő kis, közepes és magas radioaktivitású hulladék sorsa?
— mi legyen a bezárásra és leszerelésre kerülő atomerőművekkel?
A kérdés csodálatos vitákra ad lehetőséget, amíg csak az elméletről van szó. De mit lehet tenni, ha a gyakorlattal szembesülünk?
A Mecsekben Pécs és környéke örökölt egy uránbányát, és a várostól 80 km-re működik a paksi atomerőmű. Tolna megyében kívánják tehát lerakni a kis és közepes radioaktivitású hulladékokat. Most már az sem titok, hogy a kiégett fűtőelemek, sőt az atomerőmű leszerelt blokkjainak mélységi temetőjét a Mecsekben, az uránbányához közeli mecseki agyagkőben vélik megtalálni.
Mit érez a helybéli lakos?
Ide aztán nem! Vigyék, ahová akarják, de hozzánk ne!

Garéban a Vegyiművek és a hatalom elérte, hogy a lakosság és a megye egy emberként állt föl: ide halogén égetőt ne építsenek. A kutatást végző Mecseki Ércbánya Vállalat környezetvédelmi szakemberei viszont nem akarnak második Garét. S nekünk is be kell látnunk: a zöldeknek nem a mindenáron való tiltakozás a dolga, hanem megtalálni a lehető legjobb megoldást.
Ebben az esetben azonban ez rendkívül nehéz feladat. A terv szerint a mecseki agyagkőben, a mélységben alakítanák ki a tárolót. 50 évi felszíni tárolás után itt helyeznék végső nyugovóra a kiégett fűtőelemeket, sőt az atomerőmű egyes részeit is.
Az országban természetesen van más, földtanilag alkalmas formáció is. A mecseki agyagkő azonban — a szakemberek szerint — a legjobb, mivel nem ereszti át a vizet.
Itt — az uránkutatásokkal egyidejűleg kutatták, tehát ismerik a fedő öszletet, másutt még nem.
Ennek ára egyébként az urános szakemberek szerint mai forint árfolyamon 15 milliárd forint. "Zöld" adatok szerint 1993-as forint árfolyamon 20 milliárd.
Itt örökölhető az uránbánya infra-struktúrája, másutt ez az adottság sincs meg. Itt együtt jelentkeznek az uránbánya bezárásának más gondjai is: maguk a felhagyott bányatérségek, a víz, a meddőhányók, a perkolációs dombok, a zagytavak, melyek Pécs ivóvizét veszélyeztetik.
Ezer gond, amely megoldásra vár és amihez rengeteg pénzre volna szükség.
Egyes elképzelések szerint Baranya az ipar és a bányászat összeomlása után "zöld megyévé" alakulhatna át. Mezőgazdasággal, ökoturizmussal foglalkozhatna, Pécs pedig kiváló konferenciaváros lehetne. Az izotóptemető létrehozása keresztezné ezt a szándékot. A mi felelősségünk az, hogy megtaláljuk a megoldást ott, ahol egyelőre kilátástalan. Első lépésként elértük, hogy az 1992-ben az országgyűlés által elfogadott energiapolitikai koncepció alapján folyó kutatások nyilvánosságot kapjanak.
Április 19-én a megyei és a városi vezetők képviselőiből, vállalkozókból és környezetvédő szakemberekből álló csoport látogatást tett, és felvilágosítást kapott a kutatások helyszínén azok állásáról. A legmegnyugtatóbb az a kijelentés volt, hogy nem erőltetünk semmit.
Folytatjuk a Dunántúl Környezetvédő Szövetség projektjét: "A nyilvánosság elérése a volt uránbánya és a más radioaktív veszélynek kitett helyeken".
Szeretnénk kapcsolatba kerülni Anglia, Franciaország, Kanada olyan civil csoportjaival, amelyek hasonló problémákkal küszködnek, szeretnénk saját szakembereinkkel továbbra is figyelemmel kísérni a kutatásokat. Jó volna a megye és a város vezetőivel, a térségi polgármesterekkel, civil szervezetekkel e-gyütt tenni ezt, további információkat és ismereteket gyűjtve. Az ő házuk tája kevésbé nyitott, pedig ott is vannak problémák, hiszen a szén is radioaktív.
Az energiakérdésre a Pécsi Zöld Kör a gyakorlatban válaszolt: a napenergia gyakorlati használatának megvalósítása is nevünkhöz fűződik. A szenes erőművek kérdése is megoldható lenne, de továbbra is fennáll a kérdés: mi lesz a bezárt uránbányákkal, atomerőművekkel, fűtőelemekkel? Mi lesz veled, atomszemét?
Bérczes Viktória
Pécsi Zöld Kör



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.