kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az Óperencián innen
HulladékMENTES gazdálkodás

Egyszer volt, hol nem volt, a Pillepalack Hegyeken is túl, volt egy kicsi falvacska. Olyan kicsi volt, hogy hiába kerested volna a térképen. Vagy száz lelket számlált. No, de ez nem mese ám, mert ez a falucska létezik, a neve Visnyeszéplak. Ebben a falucskában még egy árva dobozos kólát se lehetett találni. Itt a tej se nem zacskós, se nem tetrapakkos, mert egyszerűen egy teremtményből jön ki, amit úgy hívnak, hogy tehén. Nincs ide-oda szállítgatás, agyoncsomagolás, pasztőrözés, vizezés! Pontosan ilyen egyszerű a helyzet a tejföllel, a túróval, a sajttal is. Itt se fog a mekkdonaldsz autós zabáldát nyitni!
Tényleg ilyen szép a helyzet! A helyi emberek többsége komposztálja a konyhai maradékot vagy megeteti az állataival. Az egy főre jutó szeméttermelés nálunk kb. ötöd-tizedrésze az átlag magyarénak!

Miért van nálunk ilyen kevés szemét?
Elsősorban azért, mert itt (és az apró falvakban általában) a Fogyasztói Mizéria szemlélet kevésbé csapkod, valamint a jövedelmek is alulról ugatják a városi béreket. Másodsorban — és itt a lényeg — az élelem döntő részét helyben megtermeli mindenki: zöldség, gyümölcs, gabona, tojás, hús (már aki megeszi), lekvár, szörpök, aszalványok, bor, méz, tejtermékek (országos hírű kecskesajt!) stb. Ezek csomagolás nélkül járják útjukat. Többen rendszeresen sütnek kenyeret. Ha valami elromlik, igyekszünk megjavítani, a házaink is "újrahasznosítottak", hiszen igencsak romos állapotban vettük meg, azután felújítottuk.
Szinte magától kialakult a cserebere-mozgalom, ami a pénzforgalom kiküszöbölésére irányul, de legalábbis csökkentésére. Például Ancsa (feleség) kenyeret süt kecskesajtokért cserébe, mézért, asztalosmunkákért lekvárt, szörpöt adunk. Már a közösségen kívül is terjesztjük ezt a rendszert.
A láncolatokon keresztül a hulladékképződés is minimalizálódik, mert nem az áruházakban vásárolunk. Mekkora pofon lenne a multimaffiának, ha mindenki megtanulna egy kézművesmesterséget (bőrözés, agyagozás, szövés, faragás stb.), és maga készítene ajándékot mindenkinek. Ezzel ki lehetne váltani Barbie-t és társait!
Zaja Péter
7478 Bárdudvarnok
Visnyeszéplak 48.
(KukaBúvár)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.