kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Reklám nélkül...

A vérbeli szurkoló tudja, hogy a mérkőzést
csak a lelátóról szabad nézni,
mert akkor az egész pályát látja,
míg a tévében csak azt a részletet,
amelyre az operatőr a kamerát irányította.
A minap láttam egy szlogent óriásplakáton: "Reklám nélkül nem csak a hirdetések hiányoznának az életünkből."
Nézzük csak, mi változna meg, ha nem lennének reklámok. Nem lenne egyből a szemétbe — jobb esetben újrahasznosításra — kerülő papírözön a postaládánkban, nem lennének a tájat elcsúfító (egyesek szerint talán felvidító?) óriásplakátok az utak mellett, nem lenne semmiresemelég-holtidő két tévéműsor között (bocsánat: arra pont elég, hogy meglátogassuk a legkisebb helyiséget). Nem énekelnék a gyerekek a reklámdallamokat az óvodában, nem ragadnák meg a szüleik kabátujját "anyuuuvegyünkilyetatévébenis-eztmutatták" csataüvöltéssel, s nem alakulna ki annyi egészségtelen, de bizonyos cégeknek kétségkívül jövedelmező szokásunk felnőttkorunkra. Nem güriznének annyit a felnőttek, csak hogy lépést tudjanak tartani a beléjükszuggerált igényeknek, s több idejük maradna a családjukra. Kevesebb szekrényre és szeméttelepre lenne szükségünk. Kevesebb fát vágnának ki, kevesebb lenne a levegő-, a víz- és a talajszennyezés. Kevésbé lenne hatékony a kulturális gyarmatosítás, kevésbé szorítanák ki a magyar termékeket a nyugatiak, s ezáltal kisebb lenne nálunk a munkanélküliség. Valóban hiányozna bármi is ezek közül az életünkből?
Persze a reklám önmagában nem rossz. Az alapszükségleteinket kielégítő árucikkeket reklám nélkül is megvesszük, de az kétségkívül jó, ha az emberek tudomást szereznek például a kulturális eseményekről és kiadványokról, vagy olyan termékekről, amelyek védik egészségünket és környezetünket (bár ezeket leginkább az egyszerű és természettel összhangban lévő életmód védi, nem valami drága csodaszer). Sajnos, az ilyen jellegű termékeket alig reklámozzák, hiszen nem származik belőlük nagy bevétel, melynek egy részét reklámkiadásokra fordíthatnák.
Ezen persze lehetne és kellene törvényileg is segíteni. Addig is a mi bölcsességünkre van bízva a dolog: azokat a termékeket vásároljuk, amelyek árában a tévéreklámok is benne foglaltatnak, vagy azokat, amelyek esetleg szerényen megbújnak a polcon, de olcsóbbak, és a mi igényeinknek, szükségleteinknek jobban megfelelnek.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.