kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Új kisvasút Zemplénben

Nagy esemény színhelye volt nemrégiben Pálháza, egy hangulatos zempléni falu. Évtizedek óta először avathattunk személyforgalomra épített kisvasúti vonalat. Ami pedig még jobban megdobogtatja a szívünket, az a Pálházai ÁEV példája. Ezt a vonalat ugyanis tetszhalálba taszította a hegyközi kisvasút felszámolása. Azonban már több mint fél évtizede az erdőgazdaság és a helyi lakosság összefogásának eredményeképpen újra futhatnak a vonatok.
Külön csemege, hogy a jelen szakasz sohasem tartozott az Erdei Vasúthoz, hanem az egykori Hegyközi Vasút, majd a MÁV vonalaként üzemelt. Vagyis ebben a pillanatban megkezdődött a korábban felszámolt kisvasúti vonal újjáépítése, ami szintén az első a maga nemében. A kisvasút eredeti végállomásától Pálháza községig épült. Az 1,3 kilométernyi, korszerű 23,6 kg/folyóméter tömegű sínekből készült pálya építése is a jelen igényeknek megfelelően történt.
Bacsinszky Tibor
(Forrás: ZöldPók)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.