kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Légszennyezés világszerte
A levegő állapotáról

Kína: Pusztító savas esők
A savas esők Kínában sokkal elterjedtebbek, és hatásuk is súlyosabb, mint amilyennek korábban gondolák őket, állapítja meg egy kínai tudósok által végzett országos kiterjedésű felmérés. A Kínai Környezeti Tudományok Akadémiája által vezetett vizsgálat azt tárta fel, hogy jelenleg az ország területének már több mint 40%-át érinti a savas eső hatása. Peking Nemzeti Környezetvédelmi Hivatala (NKH) korábban azt jelentette, hogy a savas eső Kína mindössze 29%-át éri. A Xinhua hírügynökség a hároméves savaseső-tanulmányról azt írta, hogy ez volt az eddigi legátfogóbb tanulmány, amit valaha állami alkalmazottak készítettek. A Xinhua a tanulmány megszületését úgy értékeli, mint egy jó bizonyítékot arra, hogy "Kína megtette az áttörést a savaseső-tanulmányok területén, és elérte a fejlett világ színvonalát", de nem nyilvánított véleményt az akadémiai vizsgálat megdöbbentő eredményeiről.
A tudósok megállapították, hogy 1987 óta a savas esők öntözte terület nagysága 1 millió négyzetkilométerrel emelkedett, és továbbra is nő, és a csapadék pH-értéke helyenként már majdnem az ecetsav (C2H4O2) savasságának felel meg.
A Nemzeti Környezetvédelmi Hivatal az erősen iparosodott Dél-Kínát a világ egyik legnagyobb savas esős területének nevezte. Dél-Kínában a NKH szakemberei a terményekben, az erdőkben és az ingatlanokban a savas esők által okozott kárt a évi 1,6 millió dollárra becsülik, és szerintük az ország 35 nagyvárosá-ból mindössze 5—6 felel meg a nemzetközi környezetvédelmi előírásoknak. Wang Wexing, a savaseső-tanulmány vezetője szerint, a kutatásnak "jelentős gyakorlati jelentősége volt, és fontos technikai hátteret biztosít a környezet felügyeletéhez Kínában".
***
Hivatalos adatok szerint Kína energia-fogyasztásának több mint 70%-át szén elégetésével biztosítják.
Szeptember 10-én a Kínai Nemzeti Kongresszus egy bizottsága jóváhagyta a Légkörszennyezés Szabályozásáról szóló, 1988-ban hozott törvény módosítását, új kéndioxid-kibocsátási határértékeket határoztak meg a szén elégetésén alapuló iparágak számára, és elhatározták az elavult termelési technológiák megszüntetését.
Az állami vezetők mégis a széntermelés fejlesztését javasolják, hogy az ország meg tudjon felelni az előírt ipari növekedésnek, ami Kína ötéves gazdasági tervének szerves része. A november 27-én megjelent Állami Fejlesztési Terv az Energiaforrásokra szerint az éves széntermelésnek 21,8%-kal kell növekedni összesen 2,07 millió tonnára, hogy meg tudjanak felelni a 2000-ben jelentkező energiaigényeknek.
A NKH illetékesei ígéretet tettek arra, hogy jövőre 9 nagyvárosban különleges beavatkozásokat tesznek, hogy megfékezzék a savas esők és a levegőszennyezés által okozott károkat a legsúlyosabban érintett területeken. A beavatkozásokra szükséges 880 millió dollárt a Japán Tengerentúli Gazdasági Együttműködési Alap által nyújtott, már jóváhagyott hitel adja.
Kína az elkövetkezendő 5 évben 18,7 millió dollárt tervez elkölteni a környezeti károk felszámolására az állami "Évszázadokon Keresztüli Zöld Terv" keretében.
A mérföldkőnek számító savaseső-tanulmány, amit a NKH "kulcsfontosságú tudományos kutatásnak nevezett", három év alatt készült, több mint 1400 kutató részvételével, és Kína 261 pontján figyelték folyamatosan az eső savtartalmát.
Egyesült Államok: A tisztább levegő előnyei
Az Amerikai Tüdő Szövetség kiadott egy tanulmányt, amelyben megkísérelték dollárban kifejezni a gazdasági és egészségügyi előnyeit annak, ha csökkentenék az Egyesült Államokban a levegőben megengedhető mennyiségű lebegő részecskék határértékét. Az ország területén mért koncentrációk, és a koncentrációtól függő emberi reakciók alapján a tanulmány megbecsülte, hogy ha a PM 10 — a kipufogógáz 10 mikronnál kisebb részecskéi — koncentrációját a Kaliforniai Levegőminőségi Szabványnak megfelelőn csökkentenék, mennyivel kevesebb megbetegedés történne. Ezek alapján pénzügyi becsléseket tettek annak megfelelően, hogy az embereknek mennyit ér meg az, ha csökken az egészségi állapotuk romlásának kockázata. Az eredmények az alábbi táblázatban láthatóak.

Becsült éves egészségügyi előnyök, ha az 1993-as PM 10 koncentrációt a jelenlegi kaliforniai szabványnak megfelelően csökkentenék
(Forrás: Car Lines)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.