kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Veszélyeztetett zöldterületek Budapesten

A Levegő Munkacsoport levelet küldött az állampolgári jogok biztosának, amelyben részletesen kifejtette, milyen jogszabályokba ütközik a lakosság megfosztása zöldfelületeitől, s kérték a biztos asszonyt, tegye meg a szükséges lépéseket az egyik legalapvetőbb állampolgári jog, az egészséghez való jog megvédése érdekében.
Konkrétan az alábbi zöldfelületek megszüntetése ellen emeltek szót:
XIII. kerület: Az Árpád híd—Róbert Károly körút közötti, 1 hektárt meghaladó park és játszótér nagy részének beépítése árán benzinkutat, üzletet és mosóüzemet, parkolóházat, nyitott gépkocsiparkolót és gyorséttermet kívánnak létesíteni. A zöldfelület elfoglalásán, fák kivágásán, játszóterek megszüntetésén kívül ez azt is jelentené, hogy a lakóházaktól jelenleg 100 méter távolságra lévő Árpád hídi autóforgalmat egy 40 méterre lévő, szintén igen erős forgalom egészítené ki.

II. kerület: A Cserje utca és a Szemlőhegy utca között, a Budai hegyvidék különös védelmet élvező területén az egyik telket 34-es övezetté kívánják átminősíteni, hogy a jelenlegi 14 százalékos beépítettséget 65 százalékosra növelhessék. Az átépítés fakivágásokkal járna, és megbontaná a Szemlőhegy legszebb tájképét.
Ezen túlmenően a terv nem számol a barlangrendszerrel, amely a környéken már többször beszakadt. A tervezett épülettömb messze kirína a környékre jellemző villalakásokból. A táji érték mellett a forgalomvonzó létesítmény jelentősen rontaná a helyi lakosok életminőségét, és csökkentené lakásaik értékét.
XII. kerület: A Mártonfa utcában és környékén 25-30 ezer m 2 zöldterületet akarnak kiirtani — köztük 60-80 éves fákat —, hogy a Postabank részére lakótelepet építsenek.
X. kerület: A Hungária körút 3-5. alatti kis lakótelepen egy régi épület lebontásával és 24 idős fa kivágása árán benzinkutat akarnak létesíteni, noha 200 méteren belül már két üzemanyagtöltő is üzemel. Az agyonzsúfolt lakótelep — ahol a norma szerinti zöldfelület fele sem biztosított — nemcsak a növényzetet veszítené le, hanem a házak mellé áramló forgalom a lakások értékcsökkenését okozná, jelentősen megrontva a környezet állapotát.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.