kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
David C. Korten:
Tőkés társaságok világuralma


A könyv — melyet sokan a 90-es évek egyik legfontosabb olvasmányának tartanak korunk társadalmi-gazdasági visszásságait boncolgatja, és megoldási lehetőségekre is rávilágít. Az alábbiakban összefoglaljuk legfontosabb gondolatait.
A jogi személy nagyobb szabadsággal rendelkezik, ugyanakkor döntéseiért kisebb felelősséggel tartozik, mint a természetes személy. A tulajdonosok felelőssége csak a társaságba bevitt tőkéjük erejéig érvényesíthető, döntéseikkel viszont sokszor ennél sokkal nagyobb károkat okoznak.
Mára a nemzetköri méreteket öltött vállalatóriások, részvénytársaságok nagyobb gazdasági hatalmat képviselnek, mint a nemzetgazdaságok és az egyes országok kormányai. Érdekeik fő képviselőjévé a Világbank, a Valutaalap és a GATT utódaként megjelent WTO (Világkereskedelmi Szervezet) lép fel, amelyek az adósságcsapdába került országok kormányait olyan átalakításokra szorítják. amelyek az óriásvállalatoknak és a pénzügyi hatalomnak kedveznek.
A tőkés társaságok költségeik minél nagyobb hányadát másokra hárítják át, vagyis az általuk felhasznált erőforrások pótlásának. újrateremtésének költségeit nem viselik teljes mértékben. Így az erőforrások vagy végleg elhasználódnak, vagy azok újratermelésének költségeit mások viselik. A növekedésorientált gazdaság túlfogyasztásra ösztönöz. alul a véges erőforrások elpazarlásával jár. Egyesek túlfogyasztása a többség számára nélkülözést jelent.
Megadóztatni nem általában a jövedelmet kell. hanem elsősorban azon tevékenységeket és a belőlük származó jövedelmeket, amelyeke társadalomra. szemberek jólétére rövid vagy hosszú távon kedvezőtlen hatást gyakorolnak, amelyek újra nem termelhető erőforrásokat használnak fel vagy az újratermelhető erőforrásokat az újratermelésüknél gyorsabb ütemben használják fel. A személyi jövedelmekből csak a méltányos minimális fogyasztáson felüli részt szabad megadóztatni. A méltányos minimális fogyasztásba beletartoznak a kulturális és az egészséggel kapcsolatos szolgáltatások, a tömegközlekedés és a kerékpár is, de nem tartoznak bele a luxusfogyasztás elemei, mint például a személygépkocsi.
A politikát és a gazdaságot úgy kell átalakítani, hogy megszűnjön a piac uralma, s a kormány hatalmát a civil társadalom ellenőrizhesse. Csak ily módon érhető el a költségek termelőkre való lazítása, az emberiség szűkös erőforrásainak méltányos elosztása és megújítása. Mi is örököltük az előző nemzedékektől az emberiség tudását. a Földet. s mi is felelőséggel tartozunk a jövő nemzedékek életlehetőségeiért is.
Morvayné Bajai Zsuzsanna
Nagycsaládosok Országos Egyesülete



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.