kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Éltető vizeink

Az embert a folyókhoz, vízpartokhoz mindig is erős kötelék fűzte. A vizek mellett alakultak ki a még ma is csodált kultúrák. Egyiptomnak a Nílus adta az életet, Mezopotámia a Tigris és az Eufrátesz mentén virágzott, a görögök pedig a tengereken futó hajóiknak köszönhették hírnevüket.
Az indiaiak még ma is különleges tisztelettel övezik folyóikat, szentnek tartják őket, hiszen tudják, hogy az életük függ tőlük. Az indiánok szintén erősen kötődnek folyóikhoz. 1854-ben, mikor a fehérek meg akarták vásárolni az indiánok földjét, Seattle nagyfőnök így írt róluk: "A hűs patakok és csillogó folyók vize a mi őseink vére. A tavak tiszta tükrének rejtelmes visszfénye az én népem tetteiről, emlékéről beszél, s a víz apáink hangja."
A magyar parasztság is hasonló harmóniában élt a folyókkal, egészen a XVII. századig. Az áradások ellen a víz szétterítésével, az elmocsarasodás ellen pedig visszavezetéssel védekeztek. A folyók árterülete és a halastavak értékesebbek voltak, mint a szántóföldek. Messze földön híres volt a Tisza-völgy gazdag halállományáról. Edward Brown angol orvos 1677-ben megjelent könyvében ezt írja: "A Tisza halbőség tekintetében a legelső egész Európában, vagy ha szabad mondani, az egész világon. ... A Bodrog folyó, amely Tokaj közelében ömlik a Tiszába, szintén annyira haldús, hogy a lakosság állítása szerint nyáron, sekély vízállás mellett a sok haltól megdagad."
Sajnos, a tömeges fakivágások a környező hegyekben, a folyók túlzott szabályozása megbontotta ezt az egyensúlyt. Súlyos áldozatokat követelő árvizek sora volt a válasz a beavatkozásra. Tovább tetézi a bajokat a vízszennyezés, egyre több helyen lehetetlenné téve a fürdést, a víznyerést, s egyre kockázatosabbá téve a horgászatot.
Satish Kumar, a Schumacher College igazgatója magyarországi látogatásakor a következőket ajánlotta a magyarok figyelmébe: "A magyarok szívélyes emberek, de például nem bánnak eléggé jóindulatúan a folyókkal. A Duna vize nem különíthető el testünktől, sem a gyümölcsök levétől, amiket megeszünk. Legyünk hát jóindulatúak a Dunával, és vigyázzunk tisztaságára!"

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.