kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Zagyva


A Zagyva folyó a mérési átlagok alapján közepesen, egyes mérési időszakokban erősen szennyezettnek minősül.
A magas vezetőképességet minden bizonnyal a felső folyásról is érkező, fémgyártásból, kohászatból, üveggyártásból származó oldott ionok okozzák, de a lejjebb lévő üzemi és kommunális (kisebb mértékben vezető) szerves szennyeződések is hozzátesznek.
A lőrinci lakótelep nem megfelelő szennyvíztisztítója (kis kapacitás), Hatvan tisztítatlan szennyvize, ipari szennyvize a magas nitrát-, foszfáttartalmat adja.
Őszi időszakban fokozódik a terhelés (1700-as vezetőképesség, 3.0 feletti foszfát, 2,3 mg/l! oldott oxigén), ami a fokozott ipari tevékenység (konzervgyár, cukorgyár) és a kommunális szenny együttes hatásának tudható be. A folyó erre minden ősszel halpusztulással válaszol, ne is csodálkozzunk!!!
A nitráttartalom a kommunális szennyezésen túl a környező mezőgazdasági területekről és állattartó telepekről bemosódó nitrátból származhat. Megjegyzendő, hogy a magasabban fekvő települések régebbi, már lefedett (földelt) kommunális hulladéklerakói a talajvizet szennyezik, emiatt Petőfibánya és Hatvan mellett az utóbbi években fellépő magas nitráttartalom miatt felszíni nyerésű ivóvízkutakat kellett használaton kívül helyezni!
Általában azt mondhatjuk, hogy csupán áradáskor fogadható el a víz minősége. Ne feledjük, ha a víz valamelyik komponensre nézve a szennyezett kategóriába sorolható, akkor a többire nézve hiába tiszta, a vizet szennyezettnek kell tekinteni! A rendelkezésünkre álló adatok alapján a szennyezett vizeket kedvelő állatokat találjuk meg, a tiszta vizet kedvelők és oxigénigényesek nem élnek a Zagyvában.
Mester ZsoltJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.