kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Balaton vízminősége

A Balaton vízminőségi jellemzői alapján egyedülálló az egész világon. A mészkiválás folyamatossága miatt a víz állandóan zavarosnak tűnik, átlátszósága ritkán haladja meg az egy métert. A víz köztudottan sekély, aminek az a következménye, hogy a legkisebb szél mozgásától is hullámzásnak indul, és a legtöbb esetben fenékig felkeveredik. Ez azt eredményezi, hogy a víz oldott oxigéntartalma a felszínen állandóan 100%, illetve annak közelében van.
A Balaton vízminősége szempontjából egyik leglényegesebb paraméter a foszfor. A foszforból mint növényi tápanyagból ez ideig kiszámíthatatlan és előre nem jelezhető mértékben a fotoszintézis útján alga lesz. A foszfor önmagában nem tekinthető szennyezésnek, hiszen bármilyen szintű élet elemi feltétele.
A Balaton esetében a legnagyobb probléma a tó elöregedése, amit az ember a foszfor túlzott mennyiségű tóba juttatásával idézett elő. A foszfor visszatartásával meg lehet akadályozni az utóbbi évekre jellemző kékalgafaj túlszaporodását.

A foszforkoncentráció növekedését a tó vizében az utóbbi években sikerült lelassítani. 1982 és 1993 között a foszforkoncentráció állandósult. 1991-től ismét kismértékű foszfornövekedés figyelhető meg.
Az időjárási viszonyok nagyban meghatározzák az algaképződést. Az ún. vízvirágzás, a különleges mértékű algaképződés akkor jön létre, ha a nyár hosszabb időszakai melegek és napfényesek. A vízvirágzás szeptemberben éri el tetőpontját, de ezt egy hűvösebb augusztus meg tudja akadályozni. Az algásodás tavalyi visszaszorulása még nem jelenti azt, hogy jelentős a javulás, csupán a hűvösebb időjárás következménye.
A tó vizének minősége az utóbbi néhány évben nem változott lényegesen. A szennyvízkibocsátók által a befogadóba vezetett szennyvizekre általánosan jellemzőnek tekinthetjük a kibocsátási határértékek túllépését. Ennek oka a technikai korszerűtlenségben és a túlterheltségben keresendő.
A balatoni nyílt víz és a strandok vízminősége a nemzeti szabvány szerint 1996-ban, ha nem is jelentős mértékben, de rosszabbnak tekinthető, mint 1995-ben. A tó nyílt vizének minősége a 10 mintavételi helyből kettőn, a strandok 19 mintavételi helyéből négyen kifogásolt volt legalább egy vízminőségi csoport alapján.
A német autóklub (ADAC) A Balatontouristtal együttműködve1996-ban a Balatonnál is kialakította az ún. nyári szolgáltatását (Sommer-service). A külföldön jól bevált gyakorlat szerint a német nyelvterületről érkező turisták 42 strandról gyors információt, heti adatszolgáltatást kaphatnak és éves jelentést vehetnek a kezükbe a Balaton vízminőségének alakulásáról. A szolgáltatáshoz az adatokat a tisztiorvosi szolgálatok és a környezetvédelmi felügyelőségek soronkívül biztosították, illetve 1997-ben is biztosítják. Az ADAC minősítése a fürdés szempontjából mindeddig kiváló és jó kategóriájú volt.
(A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi
Felügyelőség adatai alapján)

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.