kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Tisza Klub környezeti nevelési programjai


A Tisza Klub 1990-ben alakult és az alapító tagok között voltak pedagógusok is. ők indították el a mára már igen sokrétű környezeti nevelési programokat. Elsősorban az oktatási intézményekben lehetett partnereket találni, de lassacskán egyre több nem hivatásos pedagógus is bekapcsolódott tevékenységünkbe. Programjainkat a Tisza mentén szervezzük, és szerencsénkre megtaláltuk azokat, akik mindig szívesen működnek együtt klubunkkal.
A környezeti nevelés egyik bázisa a Tisza menti kistelepülésen, Tiszapüspökiben található Ördögszekér Oktatóközpont, amely a település önkormányzatának nem kis segítségével alakulhatott meg. Az önkormányzat vásárolta meg és adta át azt a volt gátőrházat, melyben manapság természetvédő táborok, erdei iskolai programok és tanári továbbképzések folynak. A környék tálcán kínálja a lehetőségeket. A közeli galériaerdő, a Kerek-tó, a hullámtéri erdő, melynek mélyedéseit időszakosan megtölti vízzel a kiáradó, majd visszahúzódó Tisza, és maga a folyó megannyi megfigyelnivalót tartogat az itt megforduló gyerekek és felnőttek számára. Az oktatóközpont egyik kezdeményezése a Békaporontyok a békateknőért program, mely az óvodás korosztály részére szerveződik. Persze megfordulnak itt általános és középiskolás diákcsoportok, és egyetemisták is. Itt kerül minden évben megrendezésre a Herman Ottó nyomában címet viselő verseny, melyet a megyei Pedagógiai Intézettel és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzattal közösen szervezünk általános iskolások részére. A győztes háromfős csapatok jutalma egy egyhetes tehetséggondozó tábor. A tanári továbbképzéseink inkább műhelymunkák, mert tapasztalataink szerint sokkal hatékonyabban lehet továbbképzést tartani kisebb csoportoknak. Ennek előnye főleg a terepmunkák alatt érvényesül. Itt a résztvevők is bemutathatják saját tevékenységüket, és egy-egy ilyen találkozó után mindenki sok-sok új ötlettel gyarapodva térhet haza. Nagyon fontos, hogy azon települések oktatási intézményei, amelyek valamilyen természetes víz közelében vannak, bátran használják a terület nyújtotta lehetőségeket helyi tanterveik kidolgozása során. De nem csak az oktatási intézményeken belüli nevelőmunka fontos! Az iskolán kívüli nevelés lehetőségeit is ki kell használni! A kőtelki cserkészek például a Tisza árterén található öreg nyárfákat vették védelmük alá, és fokozatosan figyelik a községükön végighúzódó partszakaszt. Példaértékű az az összefogás, melynek eredményeképpen idén átadásra kerül új otthonuk, mely a falu több társadalmi szervezetének fog helyet biztosítani, továbbképzéseknek, szakmai fórumoknak lesz színtere.
Klubunknak két folyófigyelő csoportja van. A Zagyva akciócsoport — mint neve is mutatja — elsősorban a Zagyva mentén végzi tevékenységét. Minden évben szerveznek takarítási napot. Legnagyobb "fogásuk" eddig egy telefonkészülék volt, amit a Zagyva medréből halásztak ki. Védelmük alá vettek egy Zagyva-őságat is, s medrének iszaptalanítását idén talán sikerül megoldani. A másik csoport magját lelkes középiskolások adják, akik a Tisza tószegi szakaszán végeznek felméréseket. A terepmunkákon tanultakat a diákok versenyekre való felkészüléshez és továbbtanulásuk során használják.

Nagy hangsúlyt fektetünk a nem klubunk által szervezett tanulmányi versenyek segítésére: egyrészt a diákok felkészítésével, másrészt díjak felajánlásával.
Környezeti nevelési kiadványaink a pedagógusok munkáját segítik. Eddig megjelent kiadványok:
Pásztortáska Füzetek sorozat
dr. Danka Klára: Alföldi kaleidoszkóp
Tisza Klub Füzetek sorozat
Vargáné Biharvári Gabriella: Ötletzsák Vargáné Biharvári Gabriella: Zöld ovi
Ez utóbbi még korlátozott számban megrendelhető a Tisza Klub címén (postaköltség átvállalásával).
A nagyobb programok mellett meg kell említenem, hogy klubunk tagjai nap mint nap járják csoportjaikkal a településükhöz legközelebb eső folyószakaszt, és tanítják növendékeiket arra, miért is fontos a víz az emberiség életében, miért kell védelmükre nagy hangsúlyt fektetni. Ahhoz, hogy ez szakszerű legyen, sokat kell tanulnunk a természetes vizek élővilágáról. Azt is vizsgálnunk kell, hogy a beavatkozás milyen következményekkel jár, akár több évre, évtizedre előrevetítve. Így talán elkerülhetjük, hogy a legjobb szándékunk ellenére is beavatkozásunk károsan hasson környezetünkre.
Vargáné Biharvári Gabriella
Környezeti nevelési szervező
Tisza Klub
5001 Szolnok, Pf. 148
Tel./fax: (56) 375-497JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.