kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Úton

Kezdődik a vakáció. Néhány külhoni élményemet szeretném megosztani, hátha ezek is becsempészhetők a hazai gyakorlatba, nem csak a kábítószer meg a vámmentes cigaretta.
A kerékpárlopás sajnos a nyugati országokban sem ritka. Éppen ezért a vasútállomásokon az önkiszolgáló csomagmegőrző rekeszek mellett egyre több helyen állítanak fel hasonlóan működő kerékpártárolókat is. Nálunk is lehetne ilyennel próbálkozni, nem csak az állomások környékén.
Egyre több építési rendeletben határozzák meg, hogy közintézmények, üzletek mellé hány férőhelyes kerékpártárolót kell létesíteni úgy, hogy az a portáról vagy más módon szemmel tartható legyen.
Örökzöld témánk a tömegközlekedési járművek tisztasága. Nemrég a Svájci Közlekedési Klub mutatott be újságjában egy háromgyerekes vonattakarítót. Egy-egy kiadós vállalati intrikába belefáradva, azt hiszem, nem cserélne az ember szívesen vele.
Az InterCity járatokon 2 óránként ürítik a szeméttárolókat, de a helyi vonalakon sem igen találkozhatunk olyan illemhellyel, amelyből hiányzik a víz vagy a WC-papír, vagy ragadnának a piszoktól az ablakok, a padló. Mindez csak a közlekedési vállalatok és az utazóközönség közreműködésével érhető el ott is. Ne gondoljuk azonban, hogy odaát mindenki angyalnak születik. Szinte nincs olyan megálló, vasúti vagy metrószerelvény, ahol ne figyelmeztetnének a kulturált magatartásra. A Szabad Nép félórák után — mint annyi mindenben — sikerült átesnünk a ló túlsó oldalára. Sajnos a kívánatos viselkedés nem megy magától. Kinek példát kell mutatni, kit a plakátok figyelmeztetnek, másnál a szigorú, zsebre menő büntetés a hatásos. Ne ebben legyünk individualisták!

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.