kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nyilatkozat a mellékvonalakról

A Magyar Közlekedési Klub (Magyarország legnagyobb közlekedési ügyekkel foglalkozó környezetvédő civil szervezete) ellenzi a vasúti mellékvonalak megszüntetésére vonatkozó terveket. Véleményünk szerint a mellékvonalak megszüntetése elsősorban településpolitikai, és nem közlekedéspolitikai kérdés. Ezért sem a MÁV, sem a KHVM nincs abban a helyzetben, hogy a mellékvonalak — társadalmi következményekkel járó — megszüntetéséről megfelelő körültekintéssel tudjon dönteni. A vasútvonalak megszüntetésével egyidejűleg egyébként is felmerül az igény új, másfajta közlekedési lehetőségek iránt (pl. autóbusz- vagy egyéni közlekedés), ami azon túl, hogy a környezetre ártalmasabb, még drágább is.
Ezért kérjük, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a szárnyvonalak megszüntetését és a megszüntetésekre vonatkozó híreszteléseket. A magyar állam nem kényszerítheti a MÁV-ot vonalbezárásokra, ugyanis törvényben előírt kötelessége a vasúthálózat fenntartása és értékének megőrzése. Ugyanakkor a MÁV sem herdálhatja az adózók pénzét. Az állami támogatás és az árkiegészítés felhasználását célszerű feltételekhez kötni, hogy azokat valóban a legfontosabb feladatok finanszírozására fordítsák. Nem szabad milliárdokat költeni nagy sebességű vonalak kiépítésére — mindössze 15—20 perc menetidő-csökkenés elérése érdekében — akkor, amikor ezzel egy időben a mellékvonalakon ennek duplájával nő a menettartam, mert nem akad néhány millió forint azok rendbehozatalára. A vasút hatékonyságának javítása érdekében meg kell szüntetni a koncepcionális lassújeleket, és nagyobb önállóságot (többek között teljesen független elszámolási lehetőséget) kell adni a regionális vasutaknak. Ezen felül kérjük az állam—MÁV szerződés aktuális felülvizsgálatába bevonni az önkormányzati szövetségeket és a civil szervezeteket.
Minden, a MÁV-val kapcsolatos döntés közügy! A Magyar Közlekedési Klub ezért felajánlja részvételét az állam—MÁV szerződés felülvizsgálatában, és egyúttal felkéri az önkormányzatokat, civil szervezeteket, hogy csatlakozzanak felhívásához.
Az MKK elnökségeJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.