kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Feneketlen benzinkút-ügyek

A benzinkút-témát újra és újra kénytelenek vagyunk napirendre tűzni, annak ellenére, hogy talán nem érdekfeszítő annyiszor ugyanazokról a gondokról hallani. Az sem riaszt minket, hogy a Totál Bt., amely a XV. kerületi Géza fejedelem téren a parkban, családi házak szomszédságában üzemeltet benzinkutat, beperelt bennünket hitelrontásért. A parkövezetben, lakóépületek mellett létesülő benzinkutak az utóbbi évek egyik tipikus problémája. Folyóiratunk továbbra is fel fog lépni ellenük.
Hasonló esetről számolhatunk be Csepelről, ahol az önkormányzat értékesítette az Ady Endre utca—Kossuth Lajos utca—Bíró Mihály utca által határolt beépítetlen telket. A vevő erre a területre benzinkút építését tervezi, ehhez a jóváhagyásokat az illetékes hatóságoktól már megkapta, ugyanakkor a környék lakosait sem az eladásról, sem pedig a várható létesítményről nem tájékoztatták.
A lakók egybehangzó tiltakozásáról az összegyűlt aláírások tanúskodnak, illetve egy levél a környezetvédelmi miniszternek, amelyben közbenjárását kérik a benzinkút megépítésének megakadályozásához. Felfoghatatlan számukra, hogyan lehetséges egy sűrűn beépített körzetben lakóházak közvetlen közelébe, egy sétálóutca közvetlen szomszédságába benzinkutat építeni. A levegő szennyezése mellett az állandó motorzaj, az autók ajtajainak csapkodása napi 24 órában zavarja a környékbeliek nyugalmát.
Hasonló merénylet készül a Golgota téren, ahol a keskeny parkot tervezik megkurtítani egy benzinkút létrehozásával, bár benzinkutakban már így is bőséges kínálat van a környéken.
Kíváncsian figyeljük, mit részesítenek előnyben az önkormányzatok: a pillanatnyi anyagi hasznot vagy a lakosság hosszú távú érdekeit?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.