kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport és a KKDSZ költségvetési javaslatai

A Levegő Munkacsoport és a KKDSZ (Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete) szakértői elkészítették javaslataikat az 1998. évi állami költségvetési koncepcióhoz (az anyag a Zöld Pók Törvény(tervezet)ek, rendeletek rovatában megtalálható). Az előző évektől eltérően most már nemcsak a költségvetés országgyűlési vitájának "véghajrájába" kapcsolódunk be, hanem igyekszünk folyamatosan nyomon követni a költségvetési tervezetek alakulását és befolyásolni a végső változat kialakítását. A siker érdekében várjuk minél több társadalmi szervezet és egyén közreműködését. Ez utóbbi konkrétabb módjairól majd a Lélegzet következő számában írunk.
Annak bizonyításaként, hogy a költségvetés megváltoztatására irányuló törekvéseink sikeresek lehetnek, alábbiakban soroljuk fel az eddigi eredményeket. Ezek között voltak olyanok, amelyekben a Levegő Munkacsoport meghatározó szerepet játszott (pl. az üzemanyagok környezetvédelmi termékdíjának bevezetése, a kamionok tranzitforgalmának emelése). A tapasztalatok azt is megmutatták, hogy az egyéb társadalmi szervezetekkel történő együttműködés megsokszorozhatja esélyeinket (pl. a kerékpáros szervezetekkel közösen sikerült elérni, hogy az Útalap egy meghatározott százalékát kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésére fordítsák). Az esetek jelentős részében inkább a gazdasági kényszer vitte rá a kormányzatot, illetve az országgyűlést a szükséges változtatásokra. Ezeknél most már másoknak is világossá vált, hogy mennyi pénzt takaríthattak volna meg az adófizetőknek, ha korábban hallgattak volna véleményünkre (pl. a Világkiállítás lemondása).
A Levegő Munkacsoport és a KKDSZ költségvetési módosító javaslatait számos esetben beépítették a költségvetési és adótörvényekbe.
1. Az 1994. évi költségvetésnél javaslatainkból kb. 60 milliárd Ft-ot fogadtak el a bevételi és kb. 10 milliárd Ft-ot a kiadási oldalon.
2. Bevezetésre került az üzemanyagok, majd később a csomagolóanyagok, gumiabroncsok, akkumulátorok és hűtőgépek termékdíja (bár nem a hazai ipart előnyben részesítő módon, ahogy javasoltuk).
3. Megtöbbszöröződtek a Központi Környezetvédelmi Alap forrásai (1996-ban meghaladták a 14 milliárd Ft-ot).
4. Kialakították a kincstárat (bár csak egy évvel később, mint javasoltuk).
5. Elfogadták a közbeszerzési törvényt (bár bevezetése késett és "puhábbra", az importot kevésbé érintővé sikerült, mint javasoltuk).
6. Megtették az első komoly lépéseket a vámellenőrzések megszigorítására.
7. Jelentős többletforrást biztosítottak a vámhatóság és a bűnüldöző szervek részére a feketegazdaság elleni küzdelemhez.
8. Egyéb intézkedéseket is hoztak a feketegazdaság visszaszorítására, elsősorban a jövedéki termékekkel (különösen az üzemanyagokkal) kapcsolatos visszaélések megszüntetésére.
9. Tovább szigorították a használt gépjárművek imporját, ezen belül megtiltották a 4 évnél idősebb személygépkocsik behozatalát.
10. Szigorították a személygépkocsi-használattal kapcsolatos elszámolási lehetőségeket a személyi jövedelemadónál.
11. Bevezették, 1996-ban pedig jelentősen emelték a belföldi gépjárművek adóját.
12. Felemelték a külföldi tehergépjárművek adóját (bár azt kölcsönösségi alapon a legtöbb esetben elengedték, de magát a felemelés tényét hatásosan tudtuk alkalmazni a diplomácia eszközeként).
13. Elfogadták, hogy az Útalap meghatározott százalékát kerékpárutak építésére kell fordítani.
14. Jelentős előrelépés történt a MÁV pénzügyi helyzetének rendezésében (bár tartós javulás és a piaci verseny esélyegyenlőségének kialakulása csak akkor várható, ha a közúti fuvarozás áraiban érvényesítik a külső költségeket is).
15. A Budapesti Közlekedési Vállalat részére 2 milliárd Ft állami hozzájárulást biztosítottak 1996-ban, annak ellenére, hogy az eredeti tervezetben semmilyen összeget nem irányoztak elő erre a célra.
16. A tervezett budapesti Világkiállítást lemondták.
17. Az energiaárak emelése és az ehhez kapcsolódó kompenzáció is megtörtént (bár messze nem olyan mértékben, mint javasoltuk, különösen ami a kompenzációt illeti).
18. A kormány energiahatékonysági cselekvési programot fogadott el, pénzügyi forrásokat is előirányozva erre a célra.
19. Az állami kezességvállalás az energiahordozók importja esetében piaci alapra került.
20. Bizonyos mértékig enyhítették az alapítványi befizetésekre vonatkozó korábbi szigorító intézkedéseket.
21. Elfogadták, hogy a személyi jövedelemadó-befizetések 1%-át az adózó által kijelölt közcélú (nonprofit) szervezet kapja meg.
22. Bevezették a reklámok adóját (a hirdetésekre kivetett kulturális járulékot), bár nem olyan mértékben, mint javasoltuk.
23. Jelentősen emelték a játékadót.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.