kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport június 6-i és 20-i ülésének eseményeit foglaljuk össze.
Lukács András elmondta, hogy másodfokon is a budaörsi lakók képviselőinek és a Levegő Munkacsoportnak adott igazat a bíróság az Auchan bevásárlóközpont elleni perben. Tehát a cég már február óta engedély nélkül folytatja az építkezést. Mindezek ellenére az Auchan magyarországi igazgatója azt nyilatkozta, hogy nem lát okot az építkezés felfüggesztésére. A cég szóvivője pedig kijelentette, hogy mindenképpen (azaz törvénysértően is) megépítik a bevásárlóközpontot, és majd fennmaradási engedélyt kérnek. A Budaörsi Önkormányzat jegyzője pedig azt ígérte, hogy felszólítja az Auchant az építkezés leállítására, és ha ezt nem teszi meg, akkor megbünteti 10 ezer forintra... A Levegő Munkacsoport úgy döntött, hogy a lakókkal minden lehetséges törvényes módon folytatja küzdelmét a lakosság egészségét és a magyar törvényeket semmibe vevő óriáscég romboló tevékenysége ellen.
Szabó Béla István a MOM területére tervezett bevásárlóközpont elleni lakossági megmozdulásokról számolt be. A XII. kerületi képviselőtestület a korábbi, a zöldterületek védelme érdekében hozott rendeletének módosításával is az új beruházásnak kíván előnyösebb feltételeket teremteni.
Richvalski Tibor a békásmegyeri lakók képviseletében elmondta, hogy tiltakoznak az M0-s északi szakaszának nyomvonala ellen. Nem érzik magukat illetékesnek arra, hogy az M0-s körgyűrűt közlekedéstervezési szempontból véleményezzék, azonban az új út úgy haladna el a falu és a lakótelep mellett, hogy az uralkodó szélirányt figyelembe véve a szennyezés 100—140 ezer ember egészségét veszélyeztetné. Tájékoztatást adtunk arról, hogy a Levegő Munkacsoport környezeti, közlekedési és gazdasági szempontból egyaránt elhibázottnak tekinti az M0-s északi szakaszát. Szívesen nyújtunk szakmai és egyéb segítséget az építkezés megakadályozásához.
Schnier Mária és Erneszt Sándorné (Rózsavölgy Egyesület) beszámolt arról, hogy a Dél-Budai Polgári Szervezetek Környezetvédelmi Együttműködési Fóruma (DKEF) levelet írt a fővárosi és az érintett kerületek önkormányzatainak, amelyben a tömegközlekedés fejlesztését, lakóterületi forgalomcsillapítást, a nagy gépjárműforgalmat vonzó kereskedelmi létesítmények korlátozását és az elkerülő utak építését szorgalmazták. A Levegő Munkacsoport általában támogatja a DKEF törekvéseit, azonban kétségbe vonja, hogy a javasolt költséges elkerülő utak (a 6-os út és az M0-s déli szakaszának bővítése, a Munkáskörútnak a 6-os és az 5-ös út közötti megépítése stb.) valóban javítana a helyzeten, és nemcsak tovább gerjesztené a forgalmat és ezzel együtt a környezetszennyezést.
Tóth János a Kolónia Egyesület képviseletében beszámolt arról, hogy a helyi lakosság tiltakozik az ellen, hogy a MOL Rt. a VIII. kerületi önkormányzat jóváhagyásával benzinkutat létesítsen a Golgota téren. Annak ellenére kívánják itt a zöldterületet pusztítani és lakosság egészségét veszélyeztetni, hogy 1000 méteres körzetben már 11 benzinkút működik. — Dömötör István a X. kerületben tervezett erdőirtásra hívta fel a figyelmet, ahol az Újköztemetőt kívánják bővíteni, pedig ez a természet megóvásával is lehetséges. — A II. kerületi Tölgyfa utca lakói elmondták, hogy a területre készített új RRT szerint a még megmaradt kevés növényzetet is felszámolnák és szinte minden talpalatnyi helyet nagy forgalmat vonzó létesítményekkel építenének be. — A Levegő Munkacsoport támogatásáról biztosította a lakossági csoportokat mindhárom területen.
Dr. Fülöp Sándor — aki betegsége miatt nem tudott részt venni az ülésen — írásban tájékoztatott arról, hogy a fővárosi önkormányzat megbízta a Környezeti Management és Jog Egyesületet: készítsen el egy tanulmányt "Társadalmi részvétel a fővárosi önkormányzat közlekedéssel kapcsolatos döntéseiben". A Levegő Munkacsoport örömmel fogadta, hogy — miután tavaly 20 ezer aláírást gyűjtött össze, idén februárban pedig 81 társadalmi szervezet aláírásával petíciót nyújtott át a főpolgármesternek a közlekedési döntés-előkészítésben történő valódi társadalmi részvétel megteremtése érdekében — végre az illetékesek is kezdik komolyan venni a kérdést. Vállaltuk, hogy javaslatainkkal közreműködünk a tanulmány elkészítésében.
Lukács András beszámolt arról, hogy a Levegő Munkacsoport munkatársai felvették a kapcsolatot a Budapest Klubbal, és elvállalták, hogy közreműködnek annak tevékenységében.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.