kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Körlánc-konferencia Kecskeméten

Június 27—29. között Kecskeméten tartotta IV. Országos Konferenciáját a Körlánc Környezeti Nevelési Program. A Kecskeméti Tanárképző Főiskola KÖRLÁNC Munkacsoportja, a Szegedi KÖRLÁNC, a CSEMETE és a Kiskunsági Nemzeti Park mint vendéglátók és rendezők három nagyon emlékezetes nappal ajándékoztak meg a résztvevőket.
A KÖRLÁNC, amely 1992-es megalakulása óta immár hét munkacsoporttal — 500-nál több helyi közösséggel — működik a budapesti központon kívül, nagyon sokat tett a környezeti nevelésért. A pedagógusközösség, ahol óvónők, tanítók, tanárok közösen dolgoznak és tanulnak egymástól, egyre nagyobb erőt képvisel.
Az első nap tudományos előadásai után Bugacon és Kömpöcön a terep kínálta környezeti nevelési lehetőségekkel ismerkedhettek a résztvevők. Az a terület, amely most a CSEMETE kutatóbázisa és oktatóközpontja, korábban meteorológiai mérőállomás volt. Sikerült a mérőműszerekkel együtt megvásárolni, így 1995 óta terepgyakorlatok sorát rendezték itt. Lehetőség van a vizek kémiai vizsgálatára is. Az oktatóközpont kicsiknek, nagyoknak egyaránt tud rövidebb-hosszabb programot biztosítani.
A komposztálási lehetőségek az iskolában, a vályogvetés, a biokertészet, a természetes anyagokból készített játékok, és természetesen az ősborókás olyan élményt jelentettek Bugacon, hogy biztosan sok pedagógus fog visszatérni az oktatóközpontba tanítványaival együtt. A vendégek egyetlen gondja az volt, hogy a sokféle programon hogyan tudnának mindegyiken részt venni. Este sehogy sem akaródzott visszatérni a szálláshelyre, Kecskemétre.
A harmadik nap megint az elméleté volt, választható műhelyekben ismerkedhettek meg a tantervkészítéssel, drámajátékkal vagy akár a külföldi tapasztalatok adaptálásával az érdeklődők.
A továbbképzés dr. Havas Péter, KÖRLÁNC-igazgató A környezeti nevelés tág értelmezése című előadásával zárult.
Kétszáz pedagógust érdekelt ez a nagyon színvonalas konferencia, az ő segítségükkel — reméljük — több ezer kollégához fog eljutni a környezeti nevelés fejlesztéséhez szánt sok-sok ötlet.
A főiskolán a tanácskozás idején könyvbemutató is működött, sokféle tankönyvet, kiegészítő szakirodalmat lehetett itt találni.
Köszönet és dicséret illeti a rendezőket ezért a három napért, ahol a vendégeknek még a gondolatait is igyekeztek kitalálni.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.