kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Fele sem igaz!

A közelmúltban futótűzként terjedt el a híre, hogy az élelmiszerekben mindenféle súlyos rákkeltő és egyéb káros anyagok találhatók. Az eleinte nehezen hozzáférhető listát lelkes emberek sokszorosították és barátaik körében terjesztették. A hír azután újságokhoz is eljutott, akik utánajártak végre a düsseldorfi gyermekrák-kutatóközpont kutatási eredményeit tartalmazó titokzatos E-számok alapján a hírnek. A lista hamis volt. A dolog szépséghibája csak az, hogy Pratkamis és Aronson több éve magyarul is hozzáférhető könyve (A rábeszélőgép, AB OVO kiadó Bp., 1992. ford. Vámos Miklós ) ezt a történetet mint évekkel korábban történt ;,beetetési" példát írja le, szinte szó szerint. Ki az, aki most minket etetett be ezzel a listával - és fiképpen miért ?
Friss könyv dr. Sohár Pátné és dr. Domoki János munkája, Az élelmiszer adalékanyagok E-számrendszere, amelyből megtudható az összes E-szám mibenléte. A Zöldköznapi kalauzban (Könezey Réka—S. Nagy Andrea, Föld Napja Alapítvány 1992, 1993) található lista nem teljes, de a fontosabbak ott is fellelhetők. Különösen fontos, hogy míg az előbbi könyvben szűkszavú megjegyzéseket találunk, az utóbbiból félelmeinkre is választ kaphatunk. Az E162 piros színezék például céklából kivont természetes anyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan. Ellentétben az E-122, E-123, E-124 és E-127 jelű vegyülettel, melyek szintén vörösek, de szintetikusak. Az első három használatát az USA-ban betiltották, mert allergének. A "színezék" kifejezésből mindez nem derül ki.
Aki reformétrenden él, nagyobb gyanakvással fogad mindenféle, az ételhez hozzáadott adalékanyagot, mint az, aki kedveli a "bóvlikaját". Jó lenne, ha az élelmiszereken részletes és közérthető leírások lennének, kevesebb rémhír terjedne el. Ezzel a tisztességes gyártók sokat nyernének, a vásárlókról nem is beszélve.



Néhány érdekesség: a hatvanas években kifejlesztett E számozási rendszer eredetileg a 4 adalékanyag-csoport (színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és antioxidáns szinergisták, emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők) számára 100-100 azonosítási jelet tervezett. Ma már nem állapítható meg egyértelműen az E-szám alapján az adalékanyag technológiai funkciója, mivel hihetetlen mértékben megnőtt az élemiszer-előállításban felhasználható adalékanyagok száma és technológiai funkciójuk sokfélesége. Az egyes adalékanyag-csoportokra kijelölt számok egy idő után elfogytak, az újaknak már nem lehetett a megadott százas kereten belül számot adni. Sok E-szám olyan, korábban széles körben alkalmazott anyag miatt foglalt, amelyek használatát a mai előírások már nem engedik meg. Mindezt dr. Sohár Pálné és dr. Domoki János írja a bevezetőben.
Megszámoltam, 198 használható nálunk az eredeti négyszázból. Ezek közül több olyan is van, amit más országokban évtizedekkel ezelőtt betiltottak.
Az újabb szerek közül legalábbis gyanakvással kellene fogadnunk az ízfokozók (ízmodósítók) csoportját. Józan ésszel végiggondolva mi szükségünk van rájuk?
A mellékelt táblázatban a "hírbe hozott" számok szerepelnek, ki-ki eldöntheti, hogy mit vesz be.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.