kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Olvasóink írták

Szeretnék beszámolni Önöknek, hogy iskolánk — a Szűcs Sándor Általános Iskola — tanulói hogyan ünnepelték az állatok világnapját.
Mivel mi is a Varangy Akciócsoport része vagyunk, ezért teljes egészében azonosultunk a meghirdetett programmal! Az ország több iskolájában is ugyanígy készültek e napon. A legeredményesebb résztvevők meghívást kapnak a november 8—9-i kétéltű- és hüllőnapokra a Trefort Gimnáziumba. Reméljük, hogy a mi iskolánk is ott lehet majd. Mi szalamandranapot, sőt -hetet tartottunk.
Az iskolarádióban meghirdettük, hogy aki akar, rajzoljon, aki akar, készüljön fel az állat életéből. Óriási sikere lett a felhívásnak, az alsós tanító nénik, felsős rajztanárok is szívesen segítettek.
A döbbenetes élmény az volt számomra, hogy én mint biológiatanár is kamatoztam ebből az akcióból, hiszen a kisebb gyerekek közül sokan most ismerték meg a szalamandrát! Egy ötödikes kislány megkérdezte tőlem az iskolarádió után:
— Növény vagy állat-e a szalamandra?
Persze mások rengeteg mindent tudtak már erről a kétéltűről. A kis harmadikosok kedvence lett a kelet-ázsiai óriás szalamandra a maga másfél méterével, borzongva meséltek egymásnak erről a "mesebeli sárkányról".
Az egyik osztályba behívott a tanító néni, hogy nézzem meg, a rajzoláshoz mennyi könyvet, képet hoztak a gyerekek.
A nagyobbak szóban és írásban is jellemezték a szalamandrát, de ők is inkább rajzoltak! Nagyon nehéz ugyanis szavakkal kifejezni egy olyan élőlényt, amit élőben még nem láttunk, viszont nagyon impozáns a képi megjelenése.
Elgondolkodtató lehet mindannyiunk számára, hogy a városban élő gyerekekhez hogyan lehet közelebb hozni a természetet. A békákat mindannyian ismerik, hiszen a lakóhelyükhöz közel található a Szilas-patak, amiben aránylag sok béka él. Vajon a kirándulásaik során miért nem találkoztak még soha szalamandrával? Meg lehet-e ismerni a sokféle színvariánsát ennek a fajnak, ha csak könyvből láthatják? Nekünk tanároknak nagyon nagy a felelősségünk, hiszen ami nem tananyag, az végleg kimaradhat egy ember látóteréből.
Azt gondolom, hogy nagyon hasznos figyelemfelhívás volt a szalamandra napja (éve) az Akciócsoport részéről, és bízom abban, hogy iskolánkban ezentúl a szalamandra nem egy titokzatos élőlény, hanem egy kedves és jó ismerős lesz!
Budapest, 1997. október. 5.
Gerőcsné Czeglédy Irén
tanár
***
A Levegő Munkacsoport költségvetési javaslatainak fő mondanivalója számomra az, hogy a környezetnek vannak költségei. Aki használja, meg kell fizetnie az árát, ha valamit elvesz közös kincsünkből (Földünkből vagy annak légköréből), illetve ha hulladékkal megterheli azt. Hogy pontosan mennyi is ez az összeg, csak tudományos kutatással lehetne meghatározni: az függ az elvett alapanyag ritkaságától (1kg arany drágább, például 1 kg szénnél), a szennyező végtermék veszélyességi fokától (1m3 sósav drágább, mint 1m3 komposzt) és a kérdéses anyag mennyiségétől. Az emberiség a Földön való megjelenése óta használja a természetet. Talán ki lehetne számítani, egy adott ország területén mennyibe került az emberiség eddigi tevékenysége az őskor óta — azaz mekkora adósággal tartoznak ott a környezetnek. (Németországban nyilván jóval magasabb ez az összeg Magyarországénál).
Mi itt Magyarországon hozzáláthatnánk legalább a mai számlák rendezéséhez. A kamionforgalom például — a már elvégzett számítások szerint — évente több mint 100 milliárd forint kárt okoz az országnak, ha figyelembe vesszük a keletkező útkárokat, a légszennyezést és a baleseteket is. Ha a kamionosok, illetve a fuvaroztatók ezt nem térítik meg, tevékenységük ilyen árának megtérítése a költségvetésre, tehát ránk, adófizetőkre vár.
Tudom, óriási ellenállásba ütközne, ha a múlt számláit ma akarnánk benyújtani, de legalább aki ma veszi igénybe közös erőforrásainkat, attól a társadalom kérje meg az árát! Mindez fokozottabb takarékoskodáshoz, a környezetszennyezés visszaszorításához vezethetne, és újabb forrásokat teremthetne környezetünk védelmére.
Sarlós JúliaJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.